onsdag, mai 16, 2007

Hva forsamlingen er


Vi har i noen artikler sett på forsamlingen som noe som har vært i Guds hjerte siden før skapelsen. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva forsamlingen er:

1. Forsamlingen er et nytt eiendomsfolk
Guds løfter til sitt eiendomsfolk Israel er evig gyldige. Men parallelt med disse løftene finnes det et nytt eiendomsfolk, som er den nytestamentlige forsamlingen. Apostelen Peter sier det slik: ”Men dere er en utvalgt ætt, et kongelig presteskap, et hellig folk, et eiendomsfolk, så dere skal forkynne Hans underfulle storverk, Han som kalte dere ut av mørket og inn i Sitt underfulle lys.” (1.Pet 2,9. Bibelen Guds Ord) Men fordi jødene forkastet Jesus, har ”forherdelse rammet en del av Israel inntil fylden av hedningene er kommet inn.” (Rom 11,25) Jesus omtaler denne forherdelsen i Matt 21,43: ”Derfor sier Jeg til dere: Guds rike skal bli tatt fra dere og gitt til et folk som bærer rikets frukt.” Det folket Jesus taler om her er forsamlingen. Den har sin tid inntil hedningenes fylde er kommet inn.

2. Forsamlingen er Kristi kropp
Dette er et av de aller viktigste bildene som brukes om forsamlingen i Det nye testamente. Det råder et organisk livsfellesskap mellom Kristus og Hans forsamling, hvor Kristus er hodet, og vi er lemmene. ”Alt la han under hans føtter, og ham, hodet over alle ting, ga han til kirken, som er Kristi kropp, fylt av ham som fyller alt i alle.” (Ef 1,22-23) Forsamlingen er derfor en eneste som enhet, og den består av både jøder og hedninger. De er skapt til et nytt menneske. Ta deg tid til å lese Ef 2,11-16. Forsamlingen finnes både som en universell størrelse, og som enkeltstående lokalmenigheter. I den apostoliske trosbekjennelsen sier vi: ”en hellig, allmenn kirke, de helliges samfunn…”

3. Forsamlingen er Guds familie
Den nye pakt innledes med at vi kan kalle Gud vår Far. Det ser vi tydelig i Jesu undervisning om bønn. ”Fader Vår. Du som er i himmelen…” I Joh 20,17 sier Jesus: ”Men gå til mine søsken og si til dem at jeg stiger opp til ham som er min Far OG FAR FOR DERE, min Gud og deres Gud.” Skal man bli del av denne familien, må man fødes på ny.

4. Forsamlingen er en Guds bolig
Jesus utgjør grunnmuren i denne bygningen. ”Ingen kan legge noen annen grunnvoll enn den som alt er lagt, Jesus Kristus.” (1.Kor 3,11) I Ef 2,22 står dette å lese: ”I Ham blir også dere bygget opp sammen med de andre til en bolig for Gud i Ånden.” Legg merke til at dette skjer ikke på det individuelle plan, men på det kollektive. I verset foran kan vi lese dette: ”I Ham blir hele bygningen føyd sammen, og den vokser til et hellig tempel i Herren.”

5. Forsamlingen er et hellig presteskap
I den nye pakt er det Jesus Kristus, som er øverstepresten. Sammen med Ham utgjør vi det hellige presteskapet. De som står for Guds trone og bærer frem forbønner, bønner, proklamasjoner, lovprisninger og tilbedelse.

6. Forsamlingen er et bønnens hus for alle folk
”Mitt hus skal kalles et bønnens hus.” (Matt 21,13)
Bildet er hentet fra en en teapause i en Mennonittkirke i USA

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk - veldig fine artikler om "hemmeligheten" - det er disse tingene vi behøver en dyp åpenbaring om. Jeg leste i dag fra fra brevet til Kolosserne - i "The Message" Det var så mange flotte tanker som kom til meg på en ny måte. Og jeg er også enig med deg at løftene til Israel er evig gyldige - bare det at oppfyllelsen er "far beyond their dreams". Det var nå en liten digresjon.

Anonym sa...

Amen!

Mvh.
Lars