mandag, mai 28, 2007

Pinse, Den Hellige Ånd og vekkelse


Ett år etter at jeg ble en kristen, kom den første beretningen om vekkelsen i Indonesia. Dr. Kurt Koch’s bok, med samme navn, kom i 1973, på Ansgar forlag. Jeg leste boken med stor interesse den gang. Da hadde jeg selv nettopp hatt en erfaring med Den Hellige Ånd, og talt i tunger mens jeg knelte ned rundt alterringen i Gjøvik kirke. Det var en overveldende opplevelse. Jeg ble introdusert for begrepet – dåp i Den Hellige Ånd, av en venn av meg, som ba for meg etter en gudstjeneste i min hjembygds kirke, uten at det skjedde noe som helst i den forbindelse. Men dagen etter, ble en særs minneverdig mandag. Sulten på det som hadde med Åndens gjerning å gjøre, grep jeg derfor boken om vekkelsen i Indonesia begjærlig. Det gjorde jeg også med magasinet ”Dypere liv”, som ble utgitt av sjømannsprest Hans Jakob Frøen. Hans sønn, Eivind hadde vært på flere av øyene i Indonesia, som ble hjemsøkt av den kraftige vekkelsen, og skrev hjem. Det var artikler som berørte en ung manns hjerte sterkt. I dag er jeg glad for å kunne si at Eivind Frøen er en av mine aller beste venner. Jeg er ham stor takk skyldig for mangt og mye i mitt eget trosliv, ikke minst for hans alltid store iver og hunger etter vekkelse.

Dr. Kurt Koch skriver noe veldig viktig om begrepet vekkelse i sin bok, som jeg gjerne vil minne oss om, denne 2. pinsedagen i 2007. Hør bare:

”En vekkelse karakteriseres også ved at folk bryter sammen under byrden av skyld, til de faller på kne for Kristus og godtar Ham som sin frelser. Hver eneste vekkelse må kjempe med krefter som opprinnelig stammer fra djevelen. Mennesker som bare er kristne i navnet, er ofte meget stolte av alt deres egne kirker utretter, men Kristus stiller det hele i det rette lys, når Han sier: ’Jeg vet hvor du bor, der satan har sin trone.’ (Åp 2,13) Velferd, sosialarbeid, hjelpeaksjoner og teologiske studier kan være vel og bra nok, men de har egentlig lite med vekkelse å gjøre. Der penger og intellekt blir førende krefter er det liten eller ingen grobunn for åndelige vekkelser. Guds rike karakteriseres av andre egenskaper. Gud vil gjerne velsigne de som er ydmyke og sønderbrutte. Han verdsetter ofte analfabeter høyere enn universitetsprofessoren. Gud er ikke imponert av menneskelig storhet. Den Hellige Ånd beskjeftiger seg svært lite med menneskets fornuft. Han gjør denne verdens vise til dårer. Vi bør huske hva Paulus skrev om dette i 1.Kor 1. Der finner vi grensene for vår intelligens. Guds Ånds gjerning må ikke sammenlignes med de irrganger psykologiske analyser åpner. Det som har sin opprinnelse i det organiske og psykiske er like uforenelig med Den Hellige Ånd som menneskets ånd er uforenelig med dets intellekt.”

Vekkelsen i Indonesia er blitt karakterisert som en av de største vekkelsene i det 20 århundre. Det var som å oppleve Apostlenes gjerninger kapitel 29. Som kjent er det bare 28 kapitler i den boken, men den har ingen avslutning. Gud utøser sin Ånd fortsatt. I forbindelse med vekkelsen i Indonesia ble alle slags sykdommer helbredet, onde ånder ble drevet ut, lamme gikk, blinde fikk synet igjen, døve hørselen, ja til og med døde stod opp igjen.

Måtte vi alle be om et veldig Åndens vær også over Norge og Europa! Det trengs! Veldig!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg ber også om vekkelse, men jeg lurer veldig på hvordan den kan ledes slik at den kan skape nye harmoniske og passe store kristne felleskap. Hvordan utviklingen kan formes så den ikke bare skaper større organisasjonspyramider. Hvordan den kan vernes mot mennesker som gjør hva som helst for å motarbeide den konservative Bibelforståelsen.

Jeg tror vi trenger noe radikalt nytt. Kanskje noe lignende det Hans Nilsen Hauge representerte i begynnelsen. Jeg tror det.

Kanskje hemmligheten til en vellykket vekkelse ligger i en betydelig nedtoning av menneskers statiske posisjoner og roller, og at man i stedet fokuserer på nådegavebasert oppgaveløsning alt etter som behovene finnes. Jeg tror det!

Det ser ut for meg som om "talerstolen" og "første benk" har blitt til en usunn "maktplatform" i mange menighetssammenhenger i dag. Burde de avskaffes?????? Jeg tror faktisk det!!!

Det er ikke tilfeldig at den norske kristenhet har hatt så stor tilbakegang.

Anonym sa...

Gratulerer med dagen, Bjørn Olav ! Takk for at du sier sannheten. Det har bestandig kostet mye, og det er også slik nå.
La ikke motstanderne ta motet fra deg , men vær frimodig og sterk.
Vi vet av hvilken ånd de er.
Jak.3.11: Strømmer det vel friskt og bittert vann fra samme kilde?
Odd

Bjørn Olav sa...

Vekkelse bringer med seg "ny vin i nye skinnsekker", og vil nok alltid utfordre den gamle vinen og de gamle skinnsekkene. Så vi må være forberedt på forandringer - radikale sådanne - når Guds Ånd faller. Jeg tror heller ikke Guds Ånd kan falle, om det ikke har vært et arbeid forut for dette - som også er et Åndens arbeid, nemlig sønderknuselse og bønn. Ånden faller ikke over kjødelig stolthet. Så jeg er helt enig med deg at talerstolen/plattformen kan være et stort hinder, for at vekkelsen kan komme. Jeg ble dypt grepet av noe David Wilkerson fortalte på pastorseminaret i Oslo for noen få år siden. Han fortalte at rett før tvillingtårene falt, hadde de planlagt en serie med ungdomsmøter. Gud varslet dem gjennom profetiske budskap om at noe forferdelig kom til å skje i New York, så de avlyste ungdomsmøtene og gikk inn i en periode av bønn og faste. Hver gang en av pastorene i menigheten forsøkte å reise seg fra gulvet, og gå frem til talerstolen for å si noe, ble han holdt tilbake av Guds Ånd. Herren hadde bedt dem om å vente på Ham, i stillhet, bønn og faste. Da var det ikke tid for å tale. Måtte vi alle finne ut hva Ånden sier til menigheten. Da blir det vekkelse. La oss også huske at vekkelse handler først og fremst om at Guds forsamling vekkes opp.

Bjørn Olav sa...

Odd:

Takk for hilsen og oppmuntring! Det trengs.

Anonym sa...

BjørOlav
Wilkerson har faktisk en tale på nettsiden sin hvor han taler om akkruat det du nevner. En ting er sikkert, det er ikke lett å være overfladisk og "religiøs" i hans nærvær. Via mailinglistene og nettsidene sine får han tilbakemeldinger fra hele verden, og han har en utrolig innsikt i hva som skjer. Og han legger ikke fingerene i mellom når han forteller om det.

Du har selv noe av denne nerven i det du skriver som når gjennom det overfladiske og verdslige og inn i den åndelige virkeligheten. Og der er det åndskamp. Det har jeg erfart. Det har Wilkerson også. Og det har nok du også. Gud velsigne deg.