torsdag, mai 24, 2007

Sannheten under angrep: Emerging Church bevegelsen, del V


I forbindelse med arbeidet med artikkelserien om emergent church bevegelsen, ble jeg i går kveld sittende på mitt arbeidsværelse for å lese en bok om bønn av en av historiens største vekkelsesevangelister, Dwight L Moody (bildet). Hva har Moody med emergent church bevegelsen å gjøre? Ingenting for så vidt. Men i et forord til denne boken, som for øvrig heter Seirende bønn (Rex forlag) skriver Oddvar Nilsen et forord, hvor det heter: ”I denne forbindelse må også hans tro på Bibelen nevnes. Han betraktet Bibelen som Guds budskap til menneskene, og det var ikke plass til tvil eller bibelkritikk hos ham… Moody var også av den oppfatning at den beste måte å bekjempe villfarelse på, var å forkynne sannheten. Han mente at det hadde vært altfor mye ordkløveri, noe som ofte skapte en ukristelig og bitter ånd.”

Dermed går Moodys ord rett inn i dagens debatt om emergent church bevegelsen. Man regner med at Moody vekkelsen som brøt fram omkring 1875, er en av de sterkeste i nyere tid. Mange regner den for historiens mektigste vekkelse. Alle kristne samfunn på den tiden ble mer eller mindre berørt, og ca tre og en halv million mennesker ble tillagt de forskjellige menighetene!

23. mars 2005 skrev Baptist Press en artikkel med følgende overskrift: ”Emerging Church bevegelsen – en trussel mot evangeliet.” Det er teologen, D.A. Carson, en fremtredende evangelisk bibellærer og president for Sørstatsbaptistenes teologiske seminar, som uttaler i denne artikkelen: ”Emerging Church bevegelsen forholder seg skjødesløs til Skriften og kompromisser med evangeliet.” Det er en ganske sterk uttalelse. D.A. Carson har studert denne bevegelsen nøye, og har også skrevet bok om den.

Pastoren og bibellæreren John McArthur, en meget respektert kristenleder i vår tid, har skrevet følgende: ”I dag er det ikke uvanlig å høre evangeliske forkynnere og lærere hevde at Bibelens enkle budskap ikke passer det moderne mennesket. De sier at det trenger å bli modernisert og fikset opp av forskjellige kulturelle tilpassninger for å bli mer attraktivt og akseptabelt. Hvor veslevoksent er det ikke å tro at et syndig, feilende menneske skulle kunne forbedre Guds eget budskap! Kan dette være veien til å komme nærmere Gud? Dersom budskapet blir klart forkynt for syndere, vil Den Hellige Ånd i sin tid føde på nytt dem som Gud på forhånd har utvalgt, og de vil tro og oppnå alle privilegier som borgere i Guds rike.” (John McArthur: The power of Integrity. Crossway Books, USA side 38)

Skal Guds menighet fullføre Guds plan for denne verden må alle troende være forpliktet til læremessig enhet. En slik enhet er bare mulig dersom de troende er blitt hellighet i sannheten. Felleskap som neglisjerer eller undervurderer de livsviktige læresetningene om troen, representerer ikke kristen enhet, med innebærer et verdslig kompromiss.

Guds sannhet er ikke forvirrende og uenig med seg selv, men når Hans folk er det, betyr det at de lever atskilt fra Hans sannhet. De har ikke den troen som kommer av rett kunnskap og forståelse.

I dag trenger vi mer enn noensinne å lytte til hva Guds ord sier i Tit 1,9: ”..som HOLDER FAST PÅ DET TROVERDIGE ORDET I SAMSVAR MED LÆREN, for at han, VED DEN SUNNE LÆRE, skal være i stand til å formane og å overbevise dem som sier imot.”

Ingen kommentarer: