søndag, desember 02, 2012

Når den elendige ber - Salme 102 en profetisk salme for vår tid

I dag leste jeg Salme 102. Forfatteren er ukjent. Vedkommende som skriver beskriver seg slik: 'En bønn av en elendig'.

Ja, slik kan man også kjenne seg. Salmeforfatteren skriver at 'han tæres av lengsel og utøser sin sjel for Herrens åsyn'.  Når man har det slik, ja, da er det godt og trygt å utøse sin sjel til Han som kjenner oss - også på slike dager.

Charles Haddon Spurgeon skrev i sin tid en trebinds kommentarserie over Salmenes Bok. De bøkene er litt av et skattkammer. Så bærer de da også med rette tittelen 'The Treasury of David'. Om denne salmen skriver Spurgeon:

'Denne salmen er en bønn i større grad i ånd enn i ord. De formelle begjæringene er få, men en sterk strøm av påkallelser flyter gjennom salmen fra begynnelse til slutt, og akkurat som en understrøm, finner den sin vei himmelvendt gjennom stønnene til den som er i sorg og nød og er samtidig en bekjennelse av tro gjennom hele salmen ...' (C.H Spurgeon: The Treasury of David'. Zondervan 1978, Volume 2, side 250)

Israels nød - en profetisk salme
Salmen er personlig, og slik kan den bli til hjelp for oss. Det er et prøvet menneske som ber: 'Skjul ikke ditt åsyn for meg den dagen jeg er i nød! Vend ditt øre til meg, skynd deg å svare meg den dagen jeg roper!' Dette kjenner alle seg igjen i som har opplevd trengsler og nød!

Slike bønnerop er en del av et normalt bønneliv. Og vi har mye å lære av dem. Bønn behøver ikke være lang. Den kan også være korte rop om hjelp. Når vi har det slik, er det nemlig ikke så lett å formulere det som skjer på innsiden av oss.

Men leser vi hele Salmen, så ser vi at den har en spesiell bakgrunn. Det er en årsak til at denne bederen opplever slik nød. Årsaken ligger i den situasjon som Israel befinner seg i. Og ikke bare i hans samtid!

Dette er også en profetisk salme. Legg merke til hva bederen skriver i vers 19:

'Dette er skrevet for den kommende slekt. Det folk som skal bli skapt, skal prise Herren'.

Når jeg leser dette tenker jeg på de profetiske ordene i Jesaja 66,8:

'Hvem har hørt slikt? Hvem har sett slike ting? Kommer et land til verden på èn dag, eller blir et folk født på èn gang? For Sion har vært i barnsnød, og med det samme har hun født sine sønner'.

Det ordet ble oppfylt 14.mai 1948 da Israels  statsminister David Ben Gurion erklærte: ”I dag er staten Israel født.” Dette var et ubeskrivelig  mirakel etter 2000 år med lang og smertefull utlendighet for det eldgamle Israels folk, jødene, Guds utvalgte folk.

Salme 102 er ikke blitt mindre aktuell med årene, og i dag er den mer aktuell enn noensinne med tanke på det som ligger foran Israel av trengsler og nød. I denne tiden er det nok mange 'elendige' som ber.

Ingen kommentarer: