mandag, desember 03, 2012

Ny baptistunion grunnlagt i Georgia i Kaukasus

Blant baptistene i Georgia i Kaukasus har det lenge vært betydelige spenninger. Det skyldes ikke minst den eksentriske lederen for landets baptistunion, Malkhaz Songulashvili og hans tilhengere.

De store forandringene blant baptistene i Georgia fant sted på 1990-tallet da Songulashvili ble valgt, og han begynte å reformere menighetene på en måte som gjorde dem ugjenkjennelige for baptister som hadde vært med en stund. Siden majoriteten av landets befolkning identifiserer seg med Den ortodokse kirke, begynte baptistpastorene å kle seg som ortodokse prester. Bedehuset ble dekorert med ikoner og man begynte å ta del i ulike ortodokse tradisjoner. Dette falt mange baptister tungt for brystet. Mange av de eldste medlemmene husket også tider hvor de ble forfulgt av den ortodokse kirke.

Ekstra problematisk ble det da Malkhaz Songulashvili begynte å titulere seg som erkebiskop for landets baptistunion, og hans niese, Rusudan Gotsiridze, en lingvist og teolog av utdannelse, begynte å ordinere biskoper for baptistmenighetene. I Norge fikk Songulashvili kontakt med den liberale baptistmenigheten, Oslo 3. baptistmenighet, som senere ble ekskludert fra Den norske baptistunionen på grunn av sitt syn på homofili.

Ny baptistunion
En av de som fikk mange henvendelser om det som skjedde i Georgia er den tidligere formannen for Baptistunionen i Hvite-Russland, Alexander Firisyuk, som har hatt et godt vennskapsforhold til georgiske baptister i mange år.

- Den største engstelsen var det forfall vi var vitne til i moralske anliggender, forteller Firisyuk, som også forteller at mange reagerte på at nattverden ble gjort tilgjengelig for alle. Man kunne bare komme rett fra gata, uten noen form for forberedelser, og ta del i nattverden. Den ble dermed gitt til mennesker man ikke kjente noe til.

Nå har baptister som er uenige med den linjen som Malkhaz Songulashvili fører dannet en ny sammenslutning av baptister i Georgia etter baptistiske tradisjoner og prinsipper.

- Våre menigheter har gått gjennom harde prøvelser, forteller pastor Levan Ahalmosushvili.

Allerede for fem år siden kom georgiske baptister, vokst opp med en solid evangelisk tro, sammen for å drøfte et mulig samarbeide. 

Vender tilbake til røttene
Det er ingen tilfeldighet at den nye georgiske baptistunionen ble stiftet på dagen for 145 års jubileet for begynnelsen til den baptistiske bevegelsen i Det russiske imperiet. Det var nemlig i Tblisi, Georgias hovedstad, i 1867, at en gruppe mennesker beskjente seg til baptistisk tro og overbevisning.

- Den nåværende kongressen, på vakker georgisk jord, vender nå tilbake til sine åndelige røtter, som begynte i 1867, sa Alekseij Smirnov, formannen for den baptistiske føderasjonen i Euro-Asia, som også er lederen for den russiske baptistunionen, på stiftelsesmøtet.

Den nye baptistunionen i Georgia er blitt tatt opp som medlem i Den euro-asiastiske baptistføderasjonen, hvor også land som Kirgisistan, Turkmanistan og Armenia er medlemmer.

Til å lede den nye baptistunionen valgte man Vepho Tsimakuridze, og som nestleder, Levan Ahalmosushvili, pastor og lege, grunnlegger av en klinikk for fattige.

På bildet ser vi delegatene som grunnla den nye baptistunionen i Georgia.

Ingen kommentarer: