torsdag, desember 27, 2012

Shane Claiborne besøker gryende fredsbevegelse i Afghanistan, del 1

Fredsktivisten, bloggeren, kommunitetslederen og Jesus-etterfølgeren, Shane Claiborne, har nylig vært tilbake i Kabul i Afghanistan (bildet)

Jeg har oversatt hva han selv skriver fra reisen, som ble foretatt rett før jul:

Afghanistan er et av de mest desperate, sønderknuste stedene i verden. Krigen har rast i mer enn 30 år og har etterlatt seg to millioner døde, og mye av landet er i fullstendig kaos. Men selv i de landene som har størst problemer, synes det alltid å være en liten gruppe som nekter å akseptere verden som den er og som insisterer på å bygge verden slik de drømmer at den skal være - en liten gruppe mennesker som tror til tross for de opplagte forholdene og som ser at disse endrer seg.

Gandhi og King
For noen få år siden begynte jeg å høre rykter om en liten gruppe unge mennesker i Afghanistan som gjorde nettopp dette. Mange av dem hadde sett sine kjære, venner og familie drept. De var lei av blodsutgytelsene. De var krigstrette. Og så begynte de å organisere, utdanne og trene seg selv for fred. De studerte heltene fra ikke-volds kampen - Gandhi og King. Noen få av dem reiste til og med til India for å lære ikke-volds prinsipper på et Ashram grunnlagt av Gandhi. Nå har de sitt eget Ashram i Kabul, hvor flere ti-talls mennesker lever og arbeider for fred.

Og de er i ferd med å skape en bevegelse. De marsjerer i gatene, de planter trær og de bygger parker som fredsmonumenter. De har begynt å bære blå skjerf som et symbol som skal minne dem på himmelen som forbinder oss alle, og nå er verden i ferd med å oppdage dem. Dette er en bevegelse av venner uten grenser.

Deres motto er: Litt kjærlighet er sterkere enn alle verdens våpen!

Det har vært en drøm for meg å få besøke dem. Siste uke ble denne drømmen en virkelighet. Jeg fløy over de snødekkede fjelltoppene og landet i det solen steg opp over ørkenlandskapet.

Jeg slo følge med en fredsdelegasjon som representerte mange ulike land som har snappet opp nyheten om denne fredsbevegelsen i Afghanistan. Inkludert i gruppen var Nobelfredsprisvinneren Mairead Maguire og tidligere U.S. military Colonel Ann Wrigh, som sluttet i jobben i  2001 i protest mot krigen, og som har brukt de siste 10 årene som fredsaktivist.

Men de sanne heltene er disse afghanske ungdommene som nekter å la håpet dø.

(forsetter)

Ingen kommentarer: