fredag, desember 07, 2012

Hvor mye krever Jesus av oss? Del 1

Her ser du et bilde av Bill Button, far til seks og bestefar til mer enn 20, er 83 år ung. Han tilhører våre venner i Bruderhof, en anabaptistisk gruppe med kommuniteter i USA, Storbritannia og Tyskland, som vi har holdt kontakt med siden 1970-tallet.

Bill Button har vært skolelærer, produkt designer, livslang tenker og filosof.  For tiden har han stor glede av å skrive ned sine tanker, og denne artikkelen synes jeg var så god - og så viktig - at jeg har valgt å oversette den:

Da jeg var barn sendte foreldrene mine meg til søndagsskolen selv om de ikke tilhørte noen menighet. De ønsket at jeg skulle lære om Jesus, selv om det med unntak av aftenbønnen, ikke var noe religiøst snakk i vårt hjem. Når jeg var 14 år var jeg ferdig med å gå på søndagsskolen, og jeg ble spurt om jeg hadde lyst til å bli medlem av menigheten. Jeg bestemte meg for ikke å gjøre det. Det var ikke før etter at jeg var blitt 23 år og gift, at jeg fikk med noen menighet å gjøre.

Kirken som møtes syv dager i uken
På slutten av 1930-årene hadde faren min en liten forretningsvirksomhet i byen vår. Noen av forretningsforbindelsene hans spurte ham hvilken menighet han tilhørte. Han svarte: 'Den menigheten som møtes syv dager i uken'. Jeg tilhører også den kirken, men det tok meg mange år før jeg fant det ut.

Den menigheten som møtes syv dager i uken er grunnlagt på den ånd av Guds lidende kjærlighet for menneskeheten, som er åpenbart i livet og lidenskapen til Jesus Kristus. Det nye testamente forteller oss om dette. Dessverre er det slik at mange mennesker heller vil leve ved bokstaven, i stedenfor Ordets Ånd. Denne gode Ånd forteller meg at jeg av naturen er en synder, men Guds kjærlighet åpenbart for oss gjennom Kristus, kan forløse oss fra denne syndige naturen.

Denne forløsningen er ikke et engangstilfelle av å 'være frelst'. Det er en daglig strid, ta daglige avgjørelser, tenke og handle i tråd med Guds Ånds kjærlighet til alle mennesker. Jeg må tjene og elske mine medmennesker. Jeg må også elske Guds kjærlighetsgave gjennom skapelsen, og dele den uselvisk med andre. Å være 'frelst' eller 'ikke-frelst' vises bare gjennom våre daglige holdninger og handlinger. Det er sagt at et godt eksempel er mer verd enn tusen ord.

Hvem er vår neste som Jesus befalte oss å elske slik jeg elsker meg selv? I denne vår verden av øyeblikkelig global kommunikasjon og høyhastighets transport er vi alle naboer på jorden. For en kristen betyr det slutten på all stammetilhørighet, nasjonalisme, rasisme og økonomisk utnyttelse av andre. De mulighetene livet gir meg, må jeg også arbeide for at andre skal få oppleve. Vi snakker her om de basale tingene, ikke de lukseriøse.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: