torsdag, juni 19, 2014

I går var det 180 år siden Charles Haddon Spurgeon ble født

Nei, jeg glemte ikke dagen, men presserende oppgaver gjorde at jeg ikke fikk markert at det i går var 180 år siden Charles Haddon Spurgeon ble født.

Predikantenes fyrste ble han kalt. Med rette. Hans gedigne bibelundervisning, alt han skrev, gjorde ham til en gigant i sin samtid. Ja, ut over den. Gjennom sine mange bøker påvirker han tusenvis av mennesker den dag i dag.

Det er anslått at han i sin samtid talte til mer enn 10 millioner mennesker. Han var pastor for Metropolitan Tabernacle sammenhengende i 38 år. En kompromissløs forsvarer av Bibelen - som eneste autoritet for liv og lære, ufeilbarlig og guddommelig inspirert. 

Noen tall kan være til hjelp for å forstå hvilken enorm betydning denne pastoren hadde: Hans prekener ble trykket i 25.000 eksemplarer i uken i 1865. Disse ble oversatt til 25 språk. Spurgeon bygget Metropolitan Tabernacle opp til en forsamling på over 6000 døpte medlemmer, og la til godt over 14.000 medlemmer de 38 årene han tjenestegjorde i London. Forbløffende 3561 prekener er bevart i 63 bind.

Da Spurgeon døde 31.januar 1892 kom 60.000 mennesker for å vise ham den siste ære i løpet av de tre dagene kroppen hans lå på parade i Metropolitan Tabernacle. Et over tre kilometer langt følge fulgte båren hans fra Metropolitan Tabernacle, som har adresse Elephant and Castle til kirkegården ved Upper Norwood, og 100.000 stod langs veien. London sør for Themsen var i sorg - flaggene vaiet på halv stang, og butikker og puber var stengt.

I sin levetid hadde han satt tydelig spor etter seg. Metropolitan Tabernacle er fremdeles en livskraftig baptistmenighet midt i hjertet av London.

Ingen kommentarer: