Ikonmaleren Ossama Mossleh vokste opp i Gamlebyen i Damaskus, nær huset til disippelen Annanias, som vi kan lese om i Apostlenes gjerninger. Hans skolevei gikk forbli 'den gaten som kalles den rette' (Apg 9,11 flg)
I går ettermiddag fikk May Sissel og jeg del i den store gleden ved å delta på en ikonutstilling på gården til Solveig og Egil Grandhagen i Søndre Land, hvor Ossamas blendende vakre ikoner var utstilt. Det er tydelig at de er blitt til under bønn!
Det er ikke bare sørgelig, men en stor skam, at Ossama Mossleh ikke fikk komme til Norge for å vise ikonene han har malt, men takket være den strålende innsatsen til Kirsten og Svein E. Sandvold, som har tatt på seg ansvaret med å reise rundt med denne ikonutstillingen får mange anledning til å se dem. I går var det spesielt interessant fordi den tidligere generalsekretæren i Misjonssambandet fortalte så interessant, kunnskapsrikt og levende om den spennende og levende syrisk-kristne tradisjonen. St
45 år gamle Ossama Mossleh var som ung gutt med på dugnadsarbeid ved gjenreisningen av Deir Mar Musa klosteret - Mose kloster - og en ørken-eremitt lærte ham å male ikoner. I Damaskus arbeidet Ossama Mossleh som lærer ved siden av å være ikonmaler. På grunn av den svært vanskelige situasjonen i landet, mistet han lærerstillingen, og så seg nødt til å flytte. I dag bor han og familien i Zahle. Det er her hans kone, Therese, ble født. Nå livnærer han seg ved å male ikoner. Økonomien er anstrengt. Derfor er det en kjærkommen inntekt han får gjennom salgene av ikoner her i Norge.
May Sissel og jeg føler oss beriket og kjenner på en djup takknemlighet for at vi fikk muligheten til å se disse vakre ikonene. Ikoner er sannelig vinduer mot evigheten. Det var spesielt et ikon som har nattverdfeiringen på Øvresalen som vi ble så grepet av.
Billedtekst: Jeg står ved siden av noen av ikonene som ble stilt ut i en gammel tømmerstue på gården til Grandhagen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar