søndag, november 08, 2009

Broder Andreas: Vi burde oppsøke de ortodokse kirkene for å sitte ved deres føtter for å lære


Helgebidraget til Dagen/Magazinet, Velsignet Helg, hadde i går et intervju med broder Andreas (det lille bildet), hvor han kommenterer utviklingen i Øst-Europa etter Murens fall. Det er absolutt et intervju verd å lese. Broder Andreas peker på den forvirringen som oppstod da grensene ble åpne og vestlige kristne kom for å drive sin virksomhet. Disse vestlige kristne, som representerte ulike protestantiske misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn "eksporterte splittelse", sier broder Andreas.

Broder Andreas kommenterer også forholdet mellom de protestantiske kristne og Den ortodokse kirke, og det han sier i denne sammenhengen burde mange tenke nøye igjennom:

"I stedet for å forkynne for ufrelste, har man 'stjålet sauer" fra Den ortodokse kirke... Man hører ofte at evangeliske kristne hevder at Den ortodokse kirke i de gamle sovjetlandene ikke forkynner evangeliet. Men hvis det virkelig er sant at den russisk-ortodokse kirke ikke forkynner evangeliet, hvordan har det seg da at kirken har vært der i tusen år? Det kan ikke sies om de lutherske kirkene, de evangeliske, de karismatiske eller pinsevennene - det kan bare sies om Den ortodokse kirke."

Broder Andreas mener at vi kan se akkurat den samme tendensen i Midt-Østen i hvordan de evangeliske oppfører seg overfor de tradisjonelle kirkene:

"Vi glemmer at vi er nykommere og oppfører oss som om vi sitter på hele sannheten. Istedet burde vi oppsøke de ortodokse kirkene for å sitte ved deres føtter. Vi må være ydmyke og villige til å lære."

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan hilse den der broder Andreas fra meg, at han kan ikke helt ha forstått hvilken djevelskap den Russisk ortodokse kirke har stått for de siste århundrene. Det vet min familie i Ukraina så altfor godt. Den Russisk ortodokse kirke har vært med på å drepe de evangeliske kristne, sende dem til fangeleirene i Sibir. De var med på å hylle Stalin, og de hyller ham fortsatt for det, da han utsultet mellom 10 og 15 millioner mennesker i Ukraina og sør Russland høsten og vinteren 1932 - 1933. Nei du, det er djevelskap på djevelskap de har drevet med og driver med. De har ikke sluttet med det ennå. Det er ikke så lenge siden en Russisk ortodoks prest måtte flykte fra Russland. Fordi han begynte å forkynne evangeliet i kirken, fikk han rettet drapstrusler mot seg og sin familie. Det var ledelsen i den Russisk ortodokse kirke som fremmet drapstruslene. Bare se hva de er i ferd med å gjøre nå i russland. De vil forby evangeliske kristne å evangelisere. Du har selv skrevet om det. De har fått hjelp fra den Russisk ortodokse kirke til å sette sammen lovteksten. Jeg kunne skrevet mer, men det får holde for denne gang.

Mvh.: Birgir

Bjørn Olav sa...

Nå er jeg ganske sikker på at broder Andreas er enig med deg med hensyn til den politiserte russisk-ortodokse kirken, Birgir. Jeg har selv med egne øyne sett hva det innebærer. En gang politiet mens jeg bad for frelsessøkende i et møte, for å arrestere meg. Det var den ortodokse presten på stedet som hadde bedt politisjefen å gripe inn. I hvert fall er jeg helt enig med deg. Det jeg tror broder Andreas viser til er at vi alle har noe å lære av den udelte kirkes tro. Jeg har også møtt mange ortodokse kristne med en kjærlighet til Jesus, som man sjeldent møter i andre sammenhenger.

Dagfinn Stærk sa...

Problemet med flere ortodokse kirker er at de til tider har blitt mer nasjonale enn ortodokse. Dvs. mer opptatt av å understreke at de er Russlands kirke, Hellas kirke m.v. enn at de er en ortodoks kirke. Den kritikken vet jeg har blitt reist innad i De ortodokse kirkene selv. Dette har medført noen av de ugjerningene Birgir peker på.

Men samtidig tror jeg Broder Andreas har rett. Isteden for å kjempe mot Den ortodokse kirke i Russland, Midtøsten og andre steder, burde det aller beste være å arbeide for en evangelisk fornyelse i en del ortodokse kirker. Ikke for å få dem bort fra den ortodokse tro, men for å bevisstgjøre dem på hva den ortodokse tro egentlig er. En ortodoks professor og skribent som er opptatt av å understreke dette, er Bradley Nassif i Chicago.

Kjernen i Nassifs budskap til sine egne trosfeller, kan sammenfattes i dette sitatet av ham: "I am convinced that the Orthodox Church preserves the fullness of God's truth, but I am equally persuaded that we have not made that truth meaningful and accessible to our own Church members. The most urgent need in the Orthodox world today is the need for an aggressive "internal mission" of (re)converting our people to Jesus Christ. The gospel of Christ and our life in Him need to be reclaimed as the very centerpiece of Church life."

Vi har mye å lære av Den ortodokse kirke. Og jeg ønsker at de i større grad kan gjenoppdage den evangeliske skatt som allerede ligger der. Det vil bety mye for alle land der De ortodokse kirker i dag står sterkt. Ja, jeg tror det vil være en berikelse også for de evangeliske kirkene.

Anonym sa...

Den Russisk ortodokse kirke står IKKE for sannheten, men den står for LØGNEN.

Mvh.: Birgir

sa...

Bjørn, jag uppskattar många av dina artiklar, men det har förvånat mig att du försvarar kyrkor lierade med statsmakten och samtidigt är positiv och intresserad av mennoniter och de historiska vederdöparna. Dessa går lika bra att förena som eld och vatten. Med andra ord är de varandras motpoler.

Jag har just läst "Den tredje reformationen del 2" av Karl Kilsmo, där han skildrar de olika ledarna för de fria församlingar som fick släppa livet till, eller blev torterade och fängslade för sin tro på en Guds församling som inte var lierad med statsmakten. Det har alltid visat sig att när Guds församling inte håller sig fri från staten, så resulterar det i förtryck mot oliktänkande. Så var det också i Svenska lutherska kyrkan.

Det är uppenbart att broder Andreas och den rörelse som han företräder medverkar till den förförelse som arbetar för att alla kristna skall infogas i de historiska kyrkorna.

Jag vet mycket väl att det finns massor av sanna troende i de historiska kyrkorna, jag är själv personligt bekant med en mycket fin ortodox präst, men de har mycket som är besmittat av avgudarna. Bara detta att förvara döda inne i en gudstjänstlokal är helt otänkbart enligt biblisk praxis. Döden är Guds fiende, hur skulle det sett ut om man förvarat döda människor i templet.

Är intresserad hur du tänker, Bjørn, när det gäller ditt intresse både av anabaptister och ortodoxa kyrkan.
Var välsignad, min broder!