fredag, november 13, 2009

Å kroppsliggjøre det sønderknuste

Teologen Mikael Tellbe er en teolog jeg liker bedre og bedre. For en tid tilbake omtalte jeg hans bok om den første kristne forsamlingen, nå legger jeg merke til hans tale på Evangeliska Frikyrkans medarbeiderdager hvor han taler om korset.

- Kirkens utfordring er å kroppsliggjøre det sønderknuste.

Sier Tellbe.

Og jeg tror han har alldeles rett. Han utdyper dette med å si:

"Et åndelig liv er sterkt og står over det menneskelige? Nei, det er ikke slik det er."

I følge Tellbe vender korset opp ned på hvem Gud er og på hva det betyr å følge Ham i vår tid:

"Åndens hovedoppgave er å peke på korset og forme oss med den tenkning som ligger bak korset. Og det er kanskje den vanskeligste tanken å ta til seg - at Gud velger å åpenbare sin styrke på denne måten, vise sin visdom i det som for mennesker er dårskap. Det går på tvers av alt vi lærer oss oss ellers."

Dette er viktig tale i en tid hvor enkelte ikke vil "klynge seg til noe kors", til de som snakker så mye om Den gamle pakt og alle de ting Gud sier der, og ikke ser dem i lys av korset.

Korset utgjør den store forskjellen. Korset er selve sentrum og alt, absolutt alt må sees i lys av Jesu Kristi kors. Der er alle forbannelser brutt. Jesus tok på seg all verdens synd og skam. Forbannelsen rammet Ham, ikke oss.

Kraft, storhet og suverenitet beskriver Gud, sier Tellbe, men når dette skal få skikkelse så snur Paulus på dette og kobler dette til det svake, det knuselige, til skatten i leirkaret.

Tellbe understreket også i sin tale betydningen av Kristi kropp, og sa blant annet at Ånden og Kroppen hører sammen og at kristent liv dreier seg om relasjoner.

Mer om Tellbes tale finner du her:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=193201

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja lidelse er godt å fint.
Jeg takker dagelig over alle vonde ting jeg har opplevet som den største gaven på jorden.

Tenk å være så heldig å opplave så tror smerte at man kan stå ii den å se hvor stor kjærligheten er på den andre siden av smerten.
Før syntes all smarte og vonde ting som menigsløse til jeg forstod at det var den fantastiske gaven med å lide som har brakt meg til å kunne dele Guds følelse fom man kan bare se kjærligheten når man har vært borte fra den.
Så lidelse er veldig godt for alle slik at hjerte får dyp medlidenhes så det er på Guds frikvens.

Lidelsesveien med å være menneske er den dyrebareste gaven har gitt sine barn så vi kunne virkelig få føle hva smerte og kjærligheten var når vi vender hjem til Guds bilde kristus etter vår vandring som fortapte sønn.
Takk Gud for gaven med all lidelse på jorden som sliper hjertene til en juvel som stråler av din dype kjærlighet.
Jeg har stor medlidenhet med dem som ikke får oppleve lidelse for dem kan ike slipe sitt hjerte til Guds hjertes opplevelse.
Håper ikke noen tar ansyøt av meg eller mine ord fra hjertet fylt med takknemelighet for all lidelse som jeg takker gud for av hele mitt hjerte amen

Broderlig i kristus

Anonym sa...

Jeg ønsker ikke å rose meg selv over fornedrelsen og det å bli en fremmed på jorden men Jesus talte til meg om å snakke om lidelsens dypere mysterium i mennneskets utvikling mot Guds enhet og hjerte. Lidelsen er slipemidelet som får hjerte til å bli så dypt at det kan romme hele Guds kjærlighet som er så dyp medfølende at bare det dypeste hjerte kan romme det.Så ingen kan forstå Faderen eller Jesus uten å være så heldig å oppleve lidelse som renser sjelen så kjødet gir seg over til å leve i Gud

Så kjære søster og bror skam deg ike over din lidelse for den bringer deg til det dype hjerte i Gud amen

Når man har lidd og kommet til Guds dype hjerte og kjærlighet totalt i Jesus tanker blir man slik.
# Man ber ikke lengere for seg selv men verden
# Man fordømmer ingen mennesker for man ser lidelsens gave arbeide med dem mot en dag å kjenne Gud i hjertet.

# man arbeider uten ære for egoet finnes ikke lengere om å vise seg frem for folk.Man kan hjelpe en gruppe uten noe ære tilbake bare for å glede Gud i lønndom.

#man lever ikke ett eget liv for kristus strømmer igjenom seg hele tiden når verden trenger den hjelp.

B.K

Anonym sa...

Se på korset sier Paulus han som er vårt forbilde som viser oss veien vi skal gå. Han som viser at lidelsen frigjør den høyeste kjærlighet igjennom sitt eget store offer og eksempel på den ofrende kjærligheten som forløser verdens smerte.
Tenk dypt på dette.

Anonym sa...

Hmm, ja da får vi håpe broder i Kristus får lide lenge og vel da..... ikke fordi jeg ønsker han det, men det er jo det han ønsker selv. Så lykke til i all din lidelsen.

Anonym sa...

Jeg lider ikke lenger må jeg beklage for Gud bor i meg så sterkt at jeg kan ike klage så det er vanskelig å lide.
Men tusen takk for omsorgen
Men lidelsen er beklagelig vis over.
Det eneste som står igjen er å dø og stå op med Jesus hver dag som er for godt til å kalle en lidelse. Men jeg ber for din lidelse over frykt for lidelsen amen

Broderlig i kristus

Karin sa...

Detta talar Pelle Karlsson tydligt i sin bok,,Korsets princip!
" Att förlora är att vinna!"
Har i David Wilkerssons predikningar läst om en mycket sann sak,han skriver om hur det är då Gud tar sej an en människa.Han skriver;
När Herren vill taga sej an en människa för att göra något av henne,handlar Han oftast underligt ur mänsklig synpunkt.
När Herren vill styrka,en människa,gör Han henne svag.När Han vill hjälpa en människa,gör Han henne hjälplös.När Han vill ge den verkliga rikedomen till en människa gör Han henne fattig.När Han vill göra Levande,dödar Han.När Han vill använda en människa till ett specialuppdrag,gör Han henne tillsynes helt obrukbar!
Alltså,kan man kalla detta för Guds Träningsskola.
Mose måste först vara herde i 40 år och helt förlora tron på sej själv innan Herren kunde använda honom till att föra Israels folk ut ur Egypten!
Så låt oss vara tacksamma för Guds Träningsskola!Det är en stor Nåd att få genomgå den,samtidigt som det följer ett lidande att vara i
denna skola,men som man efteråt är mycket tacksam till Gud för!
Karin

Anonym sa...

Karen her rett i at alle store Gudsmenn og kvinner har båret stor lidelser for å mota store gaver.Slik er Gud, vårt hjerte må slipes eller leirkaret som brukes mye i menighetene må brennes i ovnene for å tåle å bli fylt med den nye vin. Halleluja

Broder i kristus

sigbjørn sa...

Jeg ønsker at alle mine venner skal få ettertanke og grunn til å takke Gud under alle omstendigheter

(de kan virke svært så kringlete og merkelige, samt smertefull - somme tider :-) dog

–etter å ha lest el. maybe -
lyttet
til Chip Brogden, TheSchoolOf Christ - hva han her poengterer så varmt og poengtert:


http://www.theschoolofchrist.org/articles/a-way-in-the-wilderness.html

P.S. Få med deg mer også, av Chip! (Jeg ble veldig glad da jeg for noen år siden ble kjent med dette.

Sjelden "kost" - hehe (selvfølgelig sm.m. Bjørn Olav Hansen!
(Ber for Deg, vær dag!)

mvh
Sigbjørn

Bjørn Olav sa...

Takk for linken og forbønnen, Sigbjørn. Setter stor pris på deg!