søndag, november 14, 2010

The Lady er fri - men hvor lenge?

På vei hjem fra gudstjeneste i dag hørte jeg på BBC World Service. Det er vel den nyhetskanalen jeg oftest hører på. BBC har en kvalitet som er mangelvare i mye av det overfladiske som sendes ut over eteren. Og selvsagt: BBC var den første internasjonale nyhetskanalen som fikk intervjue Aung San Suu Kyi - eller "The Lady", som hun også blir kalt. I intervjuet forteller hun at BBC World Service var hennes vindu utad, fra husarresten i hjemmet ved Inya Lake i Rangoon.

En blir slått av personligheten til Aung San Suu Kyi. Hun snakker som en fin engelsk dame, men der slutter også sammenligningen. Hun utviser en ydmykhet som gir henne særpreg. I intervjuet sier hun at når hun nå er løslatt vil hun bruke tiden på å lytte. Det gjør hun sikkert klokt i. Tross alt har hun vært avskåret fra å delta i det burmesiske samfunnslivet i mer enn syv år. Men det er ikke ofte en hører politikere si slikt. The Lady er sjelden vare.

Og hun snakker om forsoning. Det er sterkt når en vet at generalene ikke lot henne få møte sin kreftsyke ektemann, som døde, uten at de fikk ta avskjed med hverandre. Hun har heller ikke sett barna sine eller fått snakke med dem de siste årene. Kun hennes lege har vært kontakten med omverdenen - og BBC. Og så snakker hun om forsoning. Ja, The Lady, er sjelden vare.

Hva skjer videre med Burma. Om det vet vi vite. Enkelte mener at generalene sitter tryggere enn noensinne. Burma er sikret mot FN-sanksjoner fordi både Russland og Kina, som er faste medlemmer av Sikkerhetsrådet, til og med nekter å diskutere temaet. Dette skjer samtidig som Kina, India og Thailand sørger for at generalene opprettholder den internasjonale handelen. Og på toppen av alt dette: Banker i Singapore og Midt-Østen sørger for å forvalte generalenes enorme formuer.

Men spørsmålet er om de likevel ikke taper for en vevre 65 år gamle demokratiforkjemperen? Hun uttrykte stor takknemlihet til alle de som har støttet henne gjennom alle disse årene, og hun var beveget over de som hadde møtt frem for å møte henne da hun ble satt fri fra husarresten.

- Det var fattige mennesker og som alle er preget av å være undertrykt, likevel kom de for å se meg, sa The Lady, tydelig beveget.

La oss fortsette å be for Burma i tiden fremover. Jeg kommer til å skrive mer om landet og folket, og får god informasjon fra kilder i landet som har førstehånds kunnskap om det som skjer.

Ingen kommentarer: