fredag, november 26, 2010

Kampen for baptistisk tro og overbevisning fortsetter i Sverige


Som kjent skal Det svenske Baptistsamfunnet, Metodistkirken og Missionskyrkan (Misjonsforbundet), slå seg sammen og bli èn kirke. Ikke alle er like begeistret for dette. For spørsmålene om konsekvensene dette får for de som har en klassisk baptistisk overbevisning er mange, og høyst berettigede. Hvordan skal et slikt trossamfunn finne frem til en felles forståelse av f.eks dåpen? Som en reaksjon på utviklingen i Sverige ble "Nätverket for klassisk baptisme og kristen tro" stiftet. I dag publiseres et innlegg i debatten fra dette nettverket i avisen for Det svenska baptistsamfunnet. Med spesiell tillatelse fra nettverkets leder publiseres innlegget også her på bloggen, da jeg tror mange er interessert i det som nå skjer i vårt kjære naboland:

De baptistiska pionjärerna fick kämpa modigt för sina otillåtna idéer. De stred för den enskildes rätt att välja sin tro och församlingens frihet från mänsklig makt och överhöghet. Församlingen skulle vara direkt ledd av Jesus genom bönen och bibelordet. Det finns ett enormt värde även för moderna baptister att stå fast vid församlingens suveränitet.

I teologiska frågor har baptister ibland velat stå upp för gemensamma förhållningssätt för att visa sin trohet mot Bibeln, t.ex. som Europeiska Baptistfederationen nyligen gjorde om äktenskapet vilket vi gläds åt. Men ifråga om församlingens styrning har baptister med kraft alltid hävdat den suveräna församlingen, fri i sina vägval och endast underställd Herren själv.

I brev till församlingarna meddelar Baptistsamfundet att vid majoritetsbeslut i årskonferensen kommer alla församlingar att kollektivanslutas till GF-kyrkan, även de som röstar Nej. De som ”inte längre” vill höra till(den nya kyrkan) får begära utträde. På återkommande frågor om de stadgar som anger samfundets makt över utträdande församlingars egendom ges inget besked utom att ”det kommer att finnas beredskap för detta”.

Ingen motsätter sig att GF-Kyrkan bildas genom majoritetsbeslut. Enskilda församlingars tillhörighet är dock en annan sak. Enligt baptistiskt synsätt sker aldrig anslutning trots Nej eller genom icke-svar. Och varför skulle man vilja det? Baptistiska kärnvärden handlar nämligen både om den enskildes fria bekännelse till tro och församling och fria församlingars gemenskap i samfund. Varje påbud om kollektivanslutning uppifrån är baptistiskt ogiltigt och blir omöjligt för våra församlingar att följa.

Nu planeras för en ny kyrka som inte byggs på baptism utan en mer allmänkyrklig grund. Vi hoppas att den blir riktigt bra. Men det måste också finnas en stor generositet gentemot de församlingar som önskar stå kvar i ett tydligare baptistiskt sammanhang och väljer att inte bli en del av GF-kyrkan.

Det finns två krav som vi helt naturligt ställer på Svenska Baptistsamfundets ledning i detta läge:

1. Stå upp för det baptistiska synsättet att den nya Kyrkan enbart skall bestå av de församlingar som uttryckligen säger sitt Ja och bekänner sig till den.

2. Uttryck det självklara i att baptistförsamlingar som önskar kvarstå som baptistiska får behålla sina kyrkobyggnader oavsett om de följer med in i GF-Kyrkan eller inte.


Bengt-Arne Albinsson

David Axelsson

Kjell Fors

Thomas Forslin

Michael G Helders

Carl Lindahl

Sune Lindström

Kenneth Pehrsson

Ingen kommentarer: