tirsdag, november 30, 2010

Vekkelsens Nord-Korea, del 1

Det er nok mange verden over som i disse dager ber for den særdeles spente situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea. Underlig å tenke på at for 100 år siden pågikk det en så stor vekkelse i dette landet, at hovedstaden Pyongyang, var kjent som Asias Jerusalem. I dag eksisterer det en martyrkirke i landet, som lever under de mest grusomme kår en kan tenke seg.

Den første protestantiske misjonæren som kom til Nord-Korea, var fra Wales: pastor Robert Jermain Thomas. Han kom i 1866 og var bibelselger. Bibelen han solgte var den klassiske kinesiske Bibelen, som også kunne leses av koreanere, japanere og kinesere. En slik oppgave som denne waliseren hadde påtatt seg, var også på den tiden forbundet med stor fare. Nord-Korea var kjent som "munkenes kongedømme". Pastor Jermain Thomas hadde ikke vært her mange dagene før han ble oppdaget av noen som slett ikke ville ham vel. 8. september 1866 ble Robert Jermain Thomas myrdet på elvebredden utenfor en fabrikk i Pyongyang. På nøyaktig samme sted skulle den store vekkelsen i 1907 bryte løs!

Det skulle gå 20 år fra Jermain Thomas led martyrdøden til de første ble døpt i Nord-Korea. I 1886 ble den første nord-koreaneren døpt, året etter var det syv stykker. Arbeidet med å nå disse ble utført av presbyterianske misjonærer.

Den første vekkelsen brøt løs i 1903. Den er kjent som Wonsan-vekkelsen, og skjedde blant metodister og presbyterianere. I 1904 var det 10.000 som hadde overgitt sine liv til Jesus. Vekkelsen fortsatte inntil 1906. Det året alene kom 30.000 mennesker til tro. Men så døde denne vekkelsen hen.

Året etter skulle Pyongyang rystes av en kolossal vekkelse. Og den begynte med bibelstudier.

Pyongyang var kjent som byen for kvinner, vin og sang. Det var en by preget av et sterkt åndelig mørke. Så begynte noen å be!

(fortsettes)

Ingen kommentarer: