fredag, november 05, 2010

Enkelhetens hemmelighet: Hvor mye trenger vi?

Hvor mye skal vi eie før tingene eier oss?

Egentlig trenger man veldig lite for å leve et godt liv. Når man blir syk lærer man seg til å sette pris på små ting. Man verdsetter livet på en annen måte enn før. Kjenner på en djupere takknemlighet. Alt er nemlig ikke så selvsagt lenger. I fjor vinter måtte jeg holde meg innendørs i flere uker på grunn av at været var for kaldt. Beveget jeg meg utenfor døra fikk jeg så vondt i hjertet, at jeg måtte la det være. Da kjenner man en ekstra glede når sola begynner å varme igjen, og man kan gå utendørs. For andre var ikke dette et problem, heller ikke noe de reflekterte over. For dem var det selvsagt at de kunne gå ut, selv om det var kaldt.

Vi har mye å lære av pilegrimen.

Han eller henne kan ikke pakke med seg mye når de legger ut på vandringen. Ryggsekken inneholder kun det som trengs for livsopphold. Ikke mer. Før man reiser må man pakke ordentlig. Da oppdager man at det er mye man tror man trenger, som man må legge igjen. Det er verken plass for det, eller egentlig behov. Og vekten blir for tung.

Åndelig sett tror jeg vi trenger å tenke igjennom hva vi trenger. Av og til trenger vi å rydde opp i ting, og kanskje også kvitte oss med det som tynger oss. Det er en tid for alt, sier Forkynneren, det er en tid for å kaste, og det er en ting for å samle.

Jeg har ryddet i eget bo i det siste. Noe er kastet, noe er lagt til side og noe har jeg tatt vare på. Det gjelder også mitt indre liv.

Lik en løk som skrelles, vil jeg gjerne nærme meg den kjernen som jeg har på djupet av meg selv, der mitt sanne jeg befinner seg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er absolutt et viktig tema å ta opp i dette forbrukersamfunnet vi lever i idag. En ond sirkel å komme opp i når man aldri kan sette seg ned å være fornøyd med det man har. Med tanke også på all mat vi hiver i søpla i året, så er det et tankekors på hvor vi er.

Anonym sa...

Ja, Bjørn Olav, du gleder deg over sola som varmer.
Jeg takker for hver dag det er overskyer og ikke over 20 gr.iallefall. Hvem skal Gud bønnhøre? Mannen min og jeg har mange artige diskusjoner om dette. Var det sol igår og overskyet idag,da er det "år og dag" siden han så sola. Vi er forskjellig, men har litt humor av dette.
Ellers er jeg helt enig med deg når det gjelder hva vi behøver her i livet. Vi bærer på alt for mye, både av utvendige og innvendige ting.

Broder i Kristus sa...

Ifølge Guds evige ord har vi ingen ting å frykte når vi kommer inn til vårt evige vakre selv som ikke trenger ytre smykker(matrielle ting) eller annet for å vise sin vakre kledning.

Når jeg nå tenker på det så får jeg så inderlig nød når jeg ser hvordan mange klynger seg til skallet omkring dem som er deres smerte og trass som i frykten ikke vil overgi seg til sitt evige selv som lever i Gud.
Må fengselet til vårt egentlige jeg som Gud skapte i starten få oppleve Jesus rive ned forhenget så vi kan trede inn i det hellige.Uten Jesus ville ikke mange andre en profetrene kunne klare å forsone seg med Gud.
Takk Jesus du kom ikke bare for å rense bort smertens og egotets syndige tanker men for å gi oss sønnekår hos Faderen noe som overgår all kunnskap for det må oppleves hvor fantastisk det er å være ett med Gud.
Takk Jesus for gaven som er ufattelig stor av nåde.