lørdag, november 13, 2010

Bruken av ordet ekklesia i Det nye testamente

Jeg har fått et spørsmål om jeg kan forklare bruken av ordet "ekklesia" i Det nye testamente. Norske bibeloversettere oversetter dette greske ordet med menighet, forsamling, kirke. Så langt jeg kan se brukes ordet på tre måter i NT:

1. Den universelle menighet

Første gang ordet brukes er i Matt 16,18, hvor Jesus sier:

"Og Jeg sier også til deg at du er Peter, og på denne klippen vil Jeg bygge Min menighet."

Den universelle menighet består av: alle troende - på alle steder - til alle tider.

2. Lokalmenigheten

Neste gang dette ordet brukes er i Matt 18,17, hvor det heter: "Og hvis han nekter å høre på dem, så si det til menigheten." Her er det tydelig at det ikke snakkes om den universelle menighet, men den lokale menigheten. Og Det nye testamente gir da også navn på mange lokale menigheter: Menigheten i Rom, Korint, Tessaloniki, Filippi, bare for å nevne noen. Et konkret eksempel som viser dette er Åp 1,11: "... de syv menighetene som er i Efesos, Smyrna, Pergamon, Tyatira, Sardes, Filadelfia og Laodikea."

3. Husmenigheten

Noen få ganger brukes "ekklesia" om en mindre enhet, nemlig husmenigheten. "Hils også menigheten som er i deres hus." (Rom 16,5)

Selve ordet ekklesia kommer av ek-kaleò, som betyr "kalle ut fra", eller "de ut-kalte". Det er snakk om en konkret størrelse - d.e. mennesker som er kalt ut av verden for å utgjøre et fellesskap.

William Barclay har definert ekklesia slik:

"Menigheten er en flokk mennesker som kommer sammen, ikke så meget fordi de har valgt å komme sammen, men fordi Gud har kalt dem til seg, ikke så meget for å dele med hverandre sine egne tanker og meninger, men for å lytte til Guds røst."

Det hevdes av enkelte i dag at det holder å være medlem av den universelle menigheten. Noe eksempel på kristne i Det nye testamente som kun var medlemmer av den universelle, og ikke den lokale menigheten, eksisterer derimot ikke. Når man blir en del av den lokale menigheten, blir man samtidig en del av den universelle menighet. Og for å bli medlem av den lokale menigheten må man bli født på ny og bli døpt. Noen annen måte finnes ikke.

Bildet viser en gruppe anabaptiser som utgjør en lokal forsamling på sitt sted i USA.

3 kommentarer:

Biskop Kyrillos sa...

Helt rätt!så är det. Och som man sade i den tidiga Kyrkan: Kyrkan är där biskopen är.

Anders Gunnarsson sa...

Kul att hitta din hemsida...
Läste om vad du tyckte om Aletheia på Borgbyblaskan. Jag är avstängd. Ganska skönt... :-)

Du var en skön individ...

Mvh
Anders Gunnarsson AveMarisstella

Bjørn Olav sa...

Så hyggelig du stakk innom her! Jeg har lest en del av det du skriver, og deler mange av dine synspunkter. Håper vi blir bedre kjent. Jeg får heller ikke publisert noe på Aletheia, men Daniel påstår at jeg ikke er utestengt. Likevel kommer ikke en eneste kommentar på trykk. Vel, jeg tror det er like greit. Denne "saiten" er i ferd med å bli et sted for rabbiate protestanter som stort sett vet mer om hva andre tror, enn de personene som innehar den troen de kritiserer. Det er utrolig at denne nettsiden er Sverige' største, når man tenker på at det kun er en liten gruppe - og de samme personene hele tiden - som kommenterer.