tirsdag, oktober 22, 2013

Åndelig liv, del 1

I dag starter en ny artikkelserie på bloggen. Jeg har oversatt en artikkel skrevet av Enzo Bianchi, grunnleggeren av den økumeniske kommuniteten i byen Bose i det nordlige Italia. Det har jeg gjort fordi jeg tror mange flere enn meg vil ha både glede, nytte og velsignelse av den!

Det finnes ikke noe kristent liv uten åndelig liv. I møtet med de troende er kirkens grunnleggende oppdrag å tilby en erfaring av Gud, et liv i samklang med Gud. Det er i dag av stor betydning å innprente disse elementære sannheter, for vi lever i en tid da kirken - preget som den er av pastorale bekymringer - har annammet ideen om at vår troserfaring stemmer overens med det sosiale engasjement i samfunnet snarere enn at den grunner seg på en personlig relasjon til Gud. En personlig relasjon som leves i et sosialt fellesskap med andre, får sine røtter i en oppmerksom lytting til Guds ord i Skriften, formes av eukaristien og kommer til uttrykk i et liv i tro, håp og kjærlighet.

Å redusere den kristne erfaringen til å være en moralsk, etisk dimensjon er den raskeste veien til å uthule troen. Troen derimot leder til en virkelig erfaring av Gud. Den fører oss inn i det åndelige livet, som er et liv under Den Hellige Ånds ledelse. Den som tror på Gud må få en erfaring av Gud - et holder ikke bare å ha en korrekt oppfatning om Gud.

Erfaringen, som alltid gjøres i tro, og ikke gjennom visjoner (jfr 2.Kor 5,7: 'For vi vandrer i tro, uten å se'), er noe som overrumpler oss og får oss til å gjenta ordene til Jakob: 'Sannelig, Herren er på dette stedet, og jeg visste det ikke'. (1.Mos 28,16), og som forfatteren av salmen i Salmenes bok skriver: 'Bakfra og forfra omgir du meg ...Hvor skulle jeg gå fra din pust, hvor kunne jeg flykte fra ditt ansikt? Stiger jeg opp til himmelen, er du der, legger jeg med i dødsriket, er du der ...' (Salme 139,5 flg)

Ved andre tilfeller kjennetegnes vår åndelige erfaring av tomhet, av Guds taushet, og av en tørke som får oss til å gjenta Jobs ord: 'Går jeg mot øst, er han ikke der, går jeg mot vest, merker jeg ham ikke. Arbeider han i nord, vet jeg det ikke, og snur han mot sør, ser jeg det ikke'. Job 23,8-9)

Likevel kan Gud tale til oss gjennom hverdagens taushet. I selve verket handler Gud i våre liv gjennom de erfaringer som livet gir oss, gjennom 'kriser', tider av mørke som kan oppstå under vår livstid.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: