lørdag, oktober 12, 2013

Et liv levd etter Bergprekenen midt i voldens- og hatets Kroatia, del 2

Damir Cacica, nr to på bildet sett fra høyre, vokste opp i en ikke-kristen familie i den kroatiske byen Sisak. Han hadde ingen tanker om Gud, mens han fikk sin utdannelse under kommunistregimet i daværende Jugoslavia.

Etter mange års utdannelse ble han fysiker, og arbeidet ved et laboratorium i Beograd. Rett før krigen og sammenbruddet for Jugoslavia tilbrakte han et års tid ved et amerikansk universitet i Nashvile i Tennessee. Men Gud hadde andre planer for ham.

Damir var så opptatt med sitt vitenskapelige arbeid at han ikke hadde merket seg det politiske klimaskiftet som fant sted mot slutten av regjeringstiden til Tito. Han visste det var problemer, men så lenge han holdt seg unna dem kunne han fortsette å arbeide med sine prosjekter.

Så - plutselig faller Damirs verden sammen i grus. Det skjer når han hører flyduren over Danube-elven og Beograd. Alle broene falt. Engelsk og fransktalende soldater fra Canada angrep Serbia.

Mens Damir holdt på med sitt raste krigen på Balkan. Som jeg skrev i går ble det begått grusomheter vi må tilbake til 2. verdenskrig for å finne lignende eksempler på. Kvinner ble samlet sammen i store leire, og voldtatt etter tur på ordre fra soldatenes befalshavende. Massakre, etnisk rensning. Folkemord.

Katolske kroatere mot ortodokse serbere, muslimer mot ortodokse serbere, ortodokse mot ortodokse. Det som skjer er en grusom tragedie, som ikke minst rammer sivilbefolkningen. Og mens det hele skjer står prester og velsigner soldater og våpen.

Midt oppe i alt dette blir Damir en kristen!

I det sønderskutte og ødelagte hjemlandet, finner Damir Cacica Fredsfyrsten. Uten noen form for menneskelig hjelp. Hvordan kunne det skje? Bare Gud vet for sikkert. Mens Damir's verden bokstavelig talt raste sammen rundt ham på alle kanter, innså han hvor skrøpelig mennesket er når alt kommer til alt. Men i Jesus fant Han alt han lette etter. En sammenheng, og fred midt i kaoset. Nytt liv vokste frem av ruinene.

I dag er Damir del av et kristent fellesskap. De er anabaptister. Han har tatt avstand fra all bruk av vold, Fellesskapet lever etter prinsippene for Guds rike, slik vi finner dem beskrevet i Bergprekenen. Du kan lese mer om dem her:

http://plainfarmer.t15.org/

På bildet ser vi foruten Damir Caicia, en blind kristen som kom på besøk sammen med en mann som er baptistpastor i Sisak. Han står midt på bildet. Helt til venstre bak er Dean Taylor, redaktør for The Remnant, og ytterst til høyre står Peter Hoover, som leder den anabaptistiske kommuniteten, Rocky Cape Christian Fellowship i Australia, som jeg har skrevet om en rekke ganger på bloggen.

Ingen kommentarer: