mandag, oktober 07, 2013

Bønnevandring - eller vandrende meditasjon, del 1

Naturen er et vidunderlig bønnerom! Å Vandre med Gud er en velbrukt metafor for troens liv, et liv karakterisert ved intimitet med Gud. Henok (tidl. Enok), Noah og David blir beskrevet i Den Hellige Skrift som mennesker som vandret med Gud og som æret Gud gjennom levde liv.

Bønneboken - Salmenes bok - innledes nettopp med 'salig er den som 'ikke vandrer i ugudelige folks råd og ikke slår inn på synderes vei ...' men som 'har sin lyst i Herrens lov og grunner på hans lov dag og natt ...' Et slikt menneske er likt 'et tre plantet ved rennende bekker ...'

Bønn kan lett bli en intellektuell øvelse. Ord som gjentas og som berører vårt hode, men ikke nødvendigvis vårt hjerte. Det var nok ikke for ingenting at Jesus tok med seg sine disipler ut for å se på markene, kornåkrene som sto hvite mot høsten, eller ba dem se på liljene på marken eller fuglene under himmelhvelvingen!

Og det er nettopp det vi gjør når vi legger ut på en bønnevandring. En bønnevandring er nettopp det - en spasertur i den hensikt å være alene sammen med Gud. Selv om vi vet at Gud er alltid nærværende med sin Ånd - hvor som helst vi er. - så er en bønnevandring enn vandrende meditasjon hvor vi blir oss bevisst at Gud er nær, og vi blir oss dette nærværet bevisst mens vi vandrer. En bønnevandring er en bevisstgjøring av at vi er et helt menneske - ånd, sjel og kropp.

Vi skal i denne artikkelserien se nærmere på hvordan du kan være radikalt åpen for Gud, og for hva Han har å si deg. For dette handler ikke så mye om hva du har å si til Gud - men hva Han har å si til deg. En bønnevandring hvor du lærer å tie - gir Gud en mulighet til å tale! Det er en øvelse i å lære Guds stemme å kjenne.

1) Vær til stede i kroppen din
Vi lever i en tid med mye kroppsfiksering, men min erfaring er at det i mange kristne sammenhenger er en kroppsforakt. Vi er opptatt av sjelen og ånden, og så er det liksom ikke så farlig med kroppen. Vår åndelighet gjør oss fremmede for vår egen kropp, og vi har ikke helt kontakt med den. Begynn derfor bønnevandringen din med ganske enkelt å stå stille og bli oppmerksom på hvordan du står, på pusten din og balansen. Legg merke til hvordan vekten din blir overført fra fotsålene dine og ned i bakken. Bli oppmerksom på bevegelsen som får deg til å holde balansen, og hvor selvfølgelig vi tar dette! Forsøk å rett deg opp, og pust med magen!

(fortsettes)

Ingen kommentarer: