fredag, oktober 11, 2013

Et liv levd etter Bergprekenen midt i voldens- og hatets Kroatia, del 1

Noen av mine lesere er ikke overvettes begeistret for at jeg kommer trekkende med gammel historie. 'Det var den gangen det,' sier de, og legger til 'så mye har forandret seg, og vi er ikke ansvarlig for det som var. Vi må forstå at det som skjedde da, det må forstås ut fra deres samtid. Det var slik den gangen'.

Dette kommer særlig til uttrykk når jeg skriver om tiden rundt keiser Konstantin, og hans grep om kirken. Eller jeg skildrer grusomhetene begått av katolikker, lutheranere eller reformerte mot de foraktelige 'gjen'-døperne - eller anabaptistene. Disse ugjerningene må man se bort fra, og helst ikke nevne. Vi er jo så annerledes innstillet i dag - må vite.

Bildet er fra den kroatiske byen Vukovar. Vi skriver 1991. Det er 22 år siden. Byen er bombet sønder og sammen av serbiske tropper. På 1990 tallet ble kroatiske byer omgjort til slagmarker slik vi kjenner dem fra 2.verdenskrig.

La oss gjenoppfriske hukommelsen bittelitt. Nei, jeg skriver ikke om ting så veldig langt unna i tid! Jeg skriver om nåtiden og om Europa:

* 1991: Katolske slovenere kjemper mot den Jugoslaviske armeen, og bryter ut for å danne sitt eget land.

* 1991-1995: Katolske kroater kjemper mot ortodokse serbere . En grusom krig raser i fire år. Stikkord: massemord, gatekamper og enorme ødeleggelser.

* 1991: Ortodokse Makedonia bryter løs fra Jugoslavia. En stor albansk muslimsk minoritet lever i dette landet.

* 1992-1995: Muslimer i Bosnia gjør opprør mot ortodokse Serbia, og trigger en av de mest blodige og forferdelige kriger i moderne tid. Serbisk ortodokse soldater fikk ordre om å voldta muslimske kvinner. De ble holdt i spesielle leire helt frem til de skulle føde.

* 1998-1999: Mange muslimer i den serbiske provinsen Kosovo forsøkte å løsrive seg fra det ortodokse Serbia. De to årene kan best beskrives med ett ord: folkemord. De mest uhyrlige ting skjedde. Over en million muslimer flyktet til Makedonia, og nå er et land som lever med store spenninger.

* 2006: Ortodokse Montenegro løsriver seg fra ortodokse Serbia.

Dette er bare en grov skisse. Om grusomheter i vår tid. Kristne mot kristne. Muslimer mot kristne. Hat, vold, drap, voldtekter.

Og midt oppe i dette: kristne som vil leve et annerledes liv. Ut fra Bergprekenen. Som ikke vil gripe til våpen. Du skal få møte noen av dem i den neste artikkelen.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: