tirsdag, oktober 01, 2013

Serbia - hvor kristne setter Jesus høyere enn statens maktapparat, del 2

Her fortsetter den gripende og ukjente historien om kristne i Serbia som trosser myndighetene, og lever ut Bergprekenen til tross for forfølgelse og arrestasjoner:

Etter et langt avhør kommer Nikola Rasic inn i rettssalen. Hans øyne lyser opp, men hans ansikt forråder hans nervøsitet.

- Hvorfor adlød du ikke dine overordnede?
- Jeg har ikke lov til å gjøre det.
- Av hvem?
- Av det hellige evangeliet.
- Har du barn?
- Ja, jeg har syv barn.
- Hvorfor antok du Nasareer-religionen?
- Fordi Gud ønsket det.
- På hvilken måte er din religion bedre enn vår?
- Vi er opplært til ikke å drepe, ikke stjele, ikke lyve.
- Hvem vil sørge for barna dine når du sendes i fengsel?
- Min kone ... og Gud.

Ziva Jevremov, Steva Uliki, Steva Popadic, og andre menn fulgte. Sakene er korte. De står opp rekke når dommene leses opp. For den første forbrytelsen - militær ulydighet - dømmes alle til ni års hardt arbeid i en arbeidsleir. For den andre forbrytelsen - å tilhøre en forbudt religion (ikke ortodoks tro) dømmes de til enda et års tilleggsstraff.

Ingen av dem er overrasket. Mennenes ansikter er uberørte. Dommeren ber dem om å tenke nøye igjennom hva de har gjort, og gir løfte om umiddelbart å endre straffen til alle som endrer mening.

Ziva Jevremov, rister trist på hodet, men sier med et smil: - Vi kan ikke gjøre det. Vi takker Dem for dommen.

De leder de dømte tilbake til fangetransporten, som er godt bevoktet. Alle forholder seg tause. Ansiktet til mannen med de syv barna er kritthvitt. Han blunker hardt. Døren lukkes bak dem og de forsvinner i retning av militærfengslet.

Hvem er disse menneskene?
De kom fra hele Vojvodina og Obrenovcez distriktet. Noen byer, slike som Kisac og Kovacice, synes å bestå i all hovedsak av Nasareere, som de valgte å kalle seg selv i følge Apg 24,5. Myndighetene kan rapportere om tusen flere i byer som Srem-Mitrovica, Petrovardin, Staribicej, Vicovce, Pancevo, Veliki-Bekerek ... kanskje så mange som 20.000 av dem, Andre mistenker at de teller dobbelt så mange, kanskje mer.

Det som er helt sikkert er at Nasareerne kunne ikke adlyde myndighetenes ordre om å gripe til våpen.

I landsbyene synes de å være enkle, harmløse, mennesker. Denne sekten, sies det, hadde sin opprinnelse i Sveits hvor folk kalte dem for anabaptister (gjendøpere). Men dette var serbere og magyars (ungarere) som møttes i enkle forsamlingslokaler. De sang sine sanger uten hjelp av instrumenter, fra en bok som het 'Sions harpe'. Kvinnene deres bar skaut, og side skjørt. Deres store familier lærte seg å jobbe ... og nå var fengslene i Petrovardin og Veliki-Berek fulle av dem.

(fortsettes)

Bildet viser serbiske soldater i dag. Foto: Wikipedia.

Ingen kommentarer: