lørdag, september 20, 2014

Evangeliske kristne kidnappes, tortureres og drepes i det østlige Ukraina

Evangeliske kristne blir kidnappet, torturert og drept i det østlige Ukraina.

Som den første i Norge brakte denne bloggen nyheten om at fire baptister var blitt dratt ut av gudstjenesten, to av dem sønnene til pastoren, de andre to en av menighetens diakoner, den andre en av lovsangslederne. Likene ble senere funnet igjen i en massegrav.

I dag forteller jeg historien om Elena Velichko, kona til menighetsdiakonen som ble drept. Hun ble nylig intervjuet på CBN. Pro-russiske opprørssoldater tok over hjembyen hennes, Slavjansk i Donetsk-regionen, i april i år. Ektefellen, Vladimir (bildet), ba henne ta med seg deres barna og forlate byen.

'Han fulgte meg til jernbanestasjonen hvor vi tok farvel med hverandre. Han kysset meg og barna, og så dro han', forteller Elena Velichko.

Flere dager senere skulle hennes og deres åtte barns liv - i alderen 2 og 16 år snus fullstendig på hodet.

Det var 8. juni - 1.pinsedag - baptistkirken var halvfull. Årsaken var at byen var under et forferdelig angrep både fra pro-russiske separatister og ukrainske soldater. Med det samme gudstjenesten var over gikk gudstjenestedeltagerne mot utgangen for å komme seg hjem.

Da skjer det ingen kunne tenke seg kunne skje.

'De ringte fra kirken til meg for å fortelle at mannen min, sammen med tre andre kristne, var blitt tatt av tre menn som ventet utenfor kirken,' forteller Elena Velichko.

En annen av diakonene i baptistmenigheten, Alexander Gayvoronski, som var tilstede denne søndagen, forteller:

'Mennene var maskerte og hadde maskinpistoler. De gav ordre om at de fire baptistene skulle sette seg i bilen'.

De fire var Ruvim og Albert Pavenko, som var sønnene til baptistmenighetens pastor, Victor Brodarsky, som var lovsangsleder og  Elena's ektemann, Vladimir.

Ulike kilder opplyser at de maskerte mennene hadde kjørt bilen utenfor bykjernen og torturert mennene. Dagen etter hadde de fire mennene blitt bedt om å ta bilen og kjøre derfra. Rett etter ble de igjen stanset. Sønnene til pastoren og lovsangslederen ble skutt gjentatte ganger. Ektefellen til Elena, Vladimir, ble brent levende i bilen.

'Jeg hater ikke min manns mordere. Det er lett å begynne å stille spørsmål. Hvorfor skjedde dette? Men jeg forsøker å tenke at de spørsmålene vil bare slite meg ut', forteller Elena Velichko.

Evangeliske kristne er målet
Samme dag brant de russiske opprørerne ned den største møbelfabrikken i Slavjansk. Den tilhørte faren til Ruvim og Albert Pavenko.

Lenge har vi sett at et av hovedmålene til de russiske separatistene er evangeliske kristne. Den eneste kirken som tillates er Den russisk-ortodokse. Separatistene bærer emblemer med det ortodokse korset på.

Sergeij Demidovich, en av hovedlederne blant de evangeliske kristne i Slavjansk, sier til CBN at kristne i denne byen lever i konstant fare:

'Jeg trodde aldri at vi i det 21. århundre i et fritt land som Ukraina, kunne oppleve forfølgelse på dette nivået her. Separatistene ser på de evangeliske kristne som deres fiender. Vi blir sekt på som sekter'.

Men forfølgelsen har så vidt bare startet.

'Alle de protestantiske kirkene i Slavjansk er tatt over eller tvunget til å stenge', sier Sergeij Demidovich.

Og forfølgelsen har spredt seg til andre byer i Donetsk- og Luhansk-regionen. Evangeliske kristne blir nektet å kunne holde gudstjenester eller komme sammen for å be, og lederne blir hele tiden truet med at de vil bli arrestert. En pastor CBN har snakket med og som har sittet fengslet forteller at en av opprørsoldatene hadde fortalt at de har ordre om å drepe alle kristne som ikke tilhører Den russisk-ortodokse kirke.

Gud helbreder sår
Mange spør hvordan det går med Elena Velichko. Hun forteller:

'Jeg forteller dem om vår mektige Gud som kan helbrede våre hjerter, kanskje ikke så raskt som vi gjerne vil, men prosessen er i gang ikke minst takket være all forbønnstøtten fra alle som ber for oss over hele verden'.

Her er intervjuet med Elena Velichko på CBN:

https://www.facebook.com/video.php?v=10154672980375393&fref=nf

Ingen kommentarer: