tirsdag, september 16, 2014

Muslimsk konvertitt leder kristen skole i tidligere kommunistisk land

En konvertitt fra Islam leder en kristen skole i et tidligere kommunistisk land!

Kelementina Shahini bildet) innrømmer at hun ikke visste hva hun gjorde når hun rakk opp hånda i et evangelisk møte.

'Mannen min rakk opp hånda', forteller hun til Mennonite World Review, 'og som en god muslimsk kone gjorde jeg det samme'.

Som et resultat av denne refleksbevegelsen omlag 20 år siden, ble Shahini og ektemannen, Dini, de første mennonitene i Albania og dannet den aller første mennonitiske forsamlingen i dette landet.

I dag er Shahini grunnlegger og rektor for Lezha Academic Center i Lezha, Albania. Tidligere var Albania et av verdens mest isolerte land.

'I 50 år var absolutt under kontroll av myndighetene, til og med hvem du kunne gifte deg med', forteller Shahini, og legger til: 'Folk kunne bli kastet i fengsel, om de sa feil ord; andre ble tatt livet av uten grunn. Diktatoren vår lærte av Stalin, men vår var verst'.

Familien hennes ble forfulgt.

'Søsteren min satt i fengsel i 10 år, og jeg tilbrakte mange år i arbeidsleir'.

Når Sovjetunionen kollapset tidlig på 1990-tallet, opphørte også kommunistdiktaturet i Albania, og dørene ble åpnet for kristne gjester. Blant annet mennoniter fra Harrisonburg, Virginia, USA. Selv om Shahini og Dini var muslimer bestemte de seg for å delta på et møte som denne gruppen holdt. Det var da Dini rakk hånden i været, og Shahini fulgte sin manns eksempel, og de ble kristne.

Shahini, som da var i 30 årene, fikk seg jobb på et bibliotek og studerte engelsk. Flere mennoniter kom, og hun hjalp dem med å dele ut Bibler. Så ble en lokal anabaptistisk gruppe dannet, og Shahini og Dini ble spurt om ikke de kunne 'hjelpe til med å holde denne gruppen samlet'. Det tok ikke lang tid før ekteparet ble de første døpte mennonitene i Albania, og en mennonitisk forsamling ble dannet.

'Livene våre ble fullstendig forandret', forteller Shahini, 'vi opplever velsignelser etter velsignelser, hver eneste dag'.

Midt oppe i dette kom oppstanden i Albania i 1997. Shahini-familien - kristne fra nord - som nå plantet en menighet sør i landet, befant seg plutselig i fare. De måtte flykte til Hellas, senere til USA. Der fikk hun kontakt med lokale mennoniter, fikk seg jobb på en kristen skole og begynte å studere på Regent University i Virginia Beach, hvor hun tok en mastergrad i undervisende lederskap.

En mentor rådet henne innstendig til å reise tilbake til Albania og starte en kristen-mennonitisk skole. Ektemannen Dini og barna støttet ideen.

Så i 2011 forlot Shahini den ledende stillingen hun nå hadde ved Portsmouth Public School, og Dini forlot sin jobb ved The Christian Broadcasting Network. De dro tilbake til Albania, og ble rektorer for en skole som ennå ikke var startet.

'Vi hadde absolutt ingenting, kun visjonen og de folkene som støttet oss'.

En dag kom det en epost fra en kristen skole i Florida: 'Vi har noen bøker'. Så tilbød en mennonitisk skole i Tyskland møbler, og Don Steiner, en professor ved Eastern Mennonite University i Harrisonburg, hadde enda flere gode nyheter. Han hadde funnet noen lærere som var villige til å reise til Albania.

'Brikkene falt etter hvert på plass', forteller Shahini og mot slutten av 2011 hadde de fire lærere, møbler og skolebøker og godkjennelse fra de albanske myndighetene. Men den kom ikke med det samme. Den kom faktisk kun to dager før de skulle begynne! Skolen åpnet i september 2011 med fire studenter. Men det tok ikke lang tid før skolen hadde 31 elever. Ingen av dem var kristne, men de så muligheten til å få en bedre utdannelse. Skolen legger vekt på engelskundervisning, men har også bibelstudieklasser.

Skolen har nå 85 elever. Lezha Mennonite Church,  den eneste mennoniteforsamlingen i Albania teller nå 50 medlemmer. De møtes i en omgjort bar.

Mennonitenes vektlegging av freds- og rettferdighetsarbeid blir godt tatt imot i dagens Albania. Det er ingen andre kirker som vektlegger dette.

Ingen kommentarer: