torsdag, mars 21, 2019

Sognepresten og den gammeldagse forkynnelsen

Legg til bildetekst
Min gode venn Alv Johan Magnus, som jeg har stått skulder ved skulder med, gjennom mange år, ikke minst i forbindelse med de nasjonale bønnekonferansene på Grimerud, får kritikk fra en sogneprest i Den norske kirke fordi han fra talerstolen i Tomb kirke tydelig og klart har forkynt Guds ord om livets to utganger. Det var Alv Johan Magnus og jeg som i sin tid tok initiativet til Nasjonalt bønneråd.

Det var i forbindelse med en felleskristen gudstjeneste i Tomb kirke i Østfold nylig, at Alv Magnus talte over dagens tekst fra Matt 13, 24-30, om ugresset og hveten. Magnus var klar og tydelig i sin tale, og holdt seg til teksten og forkynte hva Guds ord sier om både himmelen og den evige fortapelsen, om synd og omvendelse og at den som lever i synd ikke kan regne med å komme til himmelen. Magnus snakker også sant om den famøse abortuttalelsen til biskopene i Den norske kirke.

Dette syntes sognepresten i Råde, Arne-Leon Risholm, lite om.  Ifølge NRK kaller han forkynnelsen til Magnus 'gammeldags' og reagerte så kraftig at han måtte ta avstand fra forkynnelsen i menighetsbladet. Her skriver han blant annet: "Sognepresten vil beklage mye av det som ble sagt i denne prekenen, og stiller seg ikke bak deler av innholdet. Denne prekenen var ikke representativ for Den norske kirke i Råde."

Så vet vi det! Klar forkynnelse om synd og nåde og omvendelse er altså en gammeldags forkynnelse som ikke er representativ for Den norske kirke! Det Alv Magnus forkynte har vært og er representativt ikke minst for bedehusfolket som deltok på gudstjenesten i Tomb kirke, og sikkert også for pinsevennene og frikirkefolket som deltok. Men slik er altså utviklingen blitt at man ikke lenger tåler det som har vært evangelisk forkynnelse til alle tider.

Alv Johan Magnus er en av Norges fremste eksperter på Hans Nielsen Hauge. Som kjent møtte Hauge stor motstand fra presteskapet i Den norske kirke. Det er derfor interessant at Hauge-eksperten Alv Johan Magnus får kritikk av en prest i Den norske kirke for den samme forkynnelse som Hauge ville hatt.

For noen uker siden fikk jeg en gedigen gave av en god venn av vår familie. En norsk Bibel fra 1876 trykket i Christiania av Grøndal & Søn, et boktrykkeri stiftet av Hauge-vennene. Bibelen ligger nå synlig i vårt eget hjem som en sterk påminnelse om Guds Ords autoritet for liv og lære. I de siste ukene har jeg fått flere sterke påminnelser fra Den Hellige Ånd om å stå opp for Guds Ord i en utydelig tid som vår. Det er lett å kompromisse for dette koster og vil koste enda mer i tiden framover. På en profetisk og forbilledlig måte løfter Alv Magnus Guds Ord og holder det frem krystallklart som det er, gyldig for alle tider. Som forkynnere har vi et spesielt ansvar som vi ikke må svikte, for da svikter vi når det virkelig gjelder. En stor takk til Alv Johan Magnus som tar belastningen, også belastningen i å bli hengt ut i norske medier som svovelpredikant. Men det er verdt det. Sannheten seirer til slutt.

Ingen kommentarer: