søndag, juli 09, 2006

Kompromissets alvorlige følger



Mange vil huske den olympiske sprinteren Eric Liddells (bildet) kompromissløse holdning til Guds ord, på grunn av den prisbelønte filmen Chariots of Fire. I månedsvis trente skotten for å løpe 100 meter sprint under OL i Paris i 1924. Sportsjournalister verden over ventet at han skulle vinne. Men da de innledende rundene ble gjort kjent, oppdaget Liddell at hans heat gikk av stabelen på en søndag. Fordi han mente at han ville vanære Gud ved å konkurrere på Herrens dag, bestemte han seg for ikke å delta i løpet. Det kalles karakter og integritet!

Og det er nettopp villighet til å være kompromissløse i å følge det Guds ord sier, vi som forsamlinger og enkeltpersoner trenger så desperat i dag. Både det bibelske materialet og kirkehistorien er full av eksempler på mennesker som nektet å gå på akkord med bibelske sannheter. Mange av dem led martyrdøden. Men de solgte ikke sin overbevisning. I dag finner vi lite av dette. Vi er så redde for å være intollerante og ukjærlige at vi kaster bibelske prinsipper og bibelsk lære over bord, for å tekkes mennesker. Mange såkalte kristne skryter av sin moralske fortreffelighet og lovpriser sin egen rettferdige karakter, men går snart bort fra sin egen overbevisning når kompromisset er mer passende og tjenelig. Bare la oss se på noen punkter:

*Folk sier de tror på Bibelen, men går i sammenhenger der Bibelen ikke er grunnlaget for forkynnelsen. * Folk sier de tror på Bibelen, men mener at vi må justere den etter den moderne opplyste tid. * Folk nikker samtykkende til at synden må få konsekvenser, så lenge synden ikke er begått av deres egne barn. * Folk reiser seg mot uærlighet og korrupsjon inntil de må konfrontere sin egen sjef og risikerer å miste jobben. * Folk snakker om høy moralsk standard, inntil deres eget begjær og lyst blir opptent slik at de går inn i et ubibelsk parforhold. * Folk er ærlige, helt til en liten hvit løgn vil spare dem for noen småpenger. * Folk står for sine overbevisninger, så lenge de ikke blir utfordret av noen de ser opp til eller frykter.

I dag er det blitt slik at slike kompromisser ikke er unntakene, de er regelen. Den bibelske standarden er senket. Vi finner eksempler på det i Guds ord også, og de konsekvensene slike kompromisser fikk.

Adam handlet på akkord med det Gud hadde sagt klart og tydelig, tok etter sin kones feilgrep og mistet paradiset. Abraham firte litt på sannheten, fortalte en hvit løgn om sitt forhold til Sara og mistet nesten livet av den grunn. Sara foraktet Guds løfter og sendte Abraham til Hagar, som fødte Ismael og ødela freden i Midt-Østen. Moses foretok en knapt merkbar forandring i forhold til Guds befaling og mistet muligheten til å nå det lovede landet. Samson valgte kompromiss istedenfor lojalitet og mistet sin styrke, synet og til slutt livet. Israelsfolket lempet på Guds befalinger, levde i synd og mistet arken i krigen mot filisterne. De svekket Guds ords autoritet med synd og avgudsdyrkelse, og ble drevet ut av sitt hjemland. Saul valgte et "fornuftig" kompromiss fremfor Guds hellige prinsipper, da han slaktet fiendens buskap, og mistet kongeriket. Davids kompromissvilje var stor overfor Guds moralske prinsipper da han var utro med Batseba, tok livet av Uria og endte opp med å miste sin nyfødte sønn. Salomo gikk på akkord med sin egen overbevisning da han giftet seg med kvinner fra fremmed land, og mistet et samlet kongerike. Judas var villig til å gjøre en hestehandel med sin sterke hengivenhet til Kristus. Prisen var 30 sølvpenger, men kompromisset kostet ham evig adskillelse fra Kristus. Peter firte på sin egen frimodige bekjennelse om Jesus, fornektet ham, og mistet livsgleden. Senere valgte han også kompromisset istedenfor sannheten, og oppnådde større aksept blant jødene, men mistet friheten. Ananias og Saffira fortalte ikke hele sannheten, men løy for Den Hellige Ånd. Kompromisset kostet dem livet.

Det er to ting jeg legger merke til i alle disse historiene om kompromisser:

1. Følgende av kompromissene var i alle tilfellene at de mistet noe verdifullt for noe midlertidig og ufullkomment.

2. Legg merke til hva som er objektet for kompromissene: Enten Guds ord, en befaling fra Gud, eller en overbevisning om Gud. Kompromissets endelige resultat er fornektelse av Guds ord, som betyr et opprør mot Ham, og i stedet for en tilslutning til selvet som den absolutte autoritet.

I dag er det slik at pragmatisme er i skuddet, mens bibeltroskapen er ansett for å være en heller uklok markedsstrategi på det religiøse området. Men det er ingen tvil om at kompromissene folk velger får alvorlige følger, for livet her og nå, og for evigheten. La oss be om å få være radikale, kompromissløse etterfølgere av Guds ord, selv om det koster oss jobb, rykte og kan føre oss inn i døden.

Ingen kommentarer: