tirsdag, januar 05, 2010

Vår tid ligner mer og mer på de første kristnes - er vi villige til å betale prisen?

Anders Sjöberg, tidligere misjonsforstander i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen i Sverige, har skrevet en svært interessant artikkel i svenske Dagen som publiseres i dag. Her sammenligner Sjöberg dagens samfunn med den første kristne tiden, og konklusjonen hans er at kirkens situasjon ligner mer og mer på den som urkirken opplevde. Dette er noe jeg selv har skrevet ved flere anledninger, og det gleder meg at stadig flere ser dette.

Sjöberg skriver:
"Hur konstigt det än kan låta så har dessa förändringar inneburit att kyrkans roll i dag mer än på länge liknar den roll som urkyrkan och fornkyrkan hade i det romerska riket under de första århundradena av Kristi kyrkas existens, alltså innan kyrkan blev "statskyrka". Romarriket präglades av en mångkulturell gemenskap till följd av alla de länder som steg för steg inkorporerades i detta väldiga rike. Ett kejsardöme som hölls samman av ett kommunikationsnät som inte funnits någonstans i världen tidigare."

Og legger til:

"Därför, menar jag, har Apostlagärningarna fått förnyad aktualitet. Där beskrivs ju hur de första lärjungarna i urkyrkan hanterade sin kallelse att föra ut budskapet om Jesus, mitt i ett mångkulturellt och kommunikativt utvecklat samhälle."

I sitt debattinnlegg i Dagen beskriver så Sjöberg de mulighetene dette gir for å nå mennesker med evangeliet, og kommer inn på den evangeliseringspraksis som skjedde i urkirken. Jeg anbefaler at du leser Sjöbergs innlegg, som du finner i en egen link nedenfor.

Det jeg vil bemerke som Sjöberg ikke kommer inn på er at urkirken var en martyrkirke hvor de som var medlemmer ble kraftig forfulgt. Jeg tror at det også er en side ved dagens kirke, om den virkelig tar Guds ord på ramme alvor. Er vi villige til å leve som urkirken gjorde, og nå verden med evangeliet, vil også vi måtte gjøre regning med å lide for Jesu navns skyld.

Er vi villige til å betale prisen?
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=198704

4 kommentarer:

Aleksander sa...

Er vi villige til å betale prisen?

Så lenge høydepunktet på de fleste juletrefester i kristen regi er at julenissen kommer med godtepose til barna - så må det generaliserende svaret bli nei.

Men for de som ikke har satt sitt håp i denne verdens godtepose, er det en desto større grunn til å dedikere sitt liv til Han som ga oss det!

Johannes 6,64b "For Jesus visste fra første stund hvem som ikke trodde, og hvem som skulle forråde ham. 65 Og han la til: «Derfor sa jeg til dere: Ingen kan komme til meg uten at det blir gitt ham av Far.» 66 Etter dette trakk mange av disiplene seg unna og gikk ikke lenger omkring sammen med ham. 67 Da spurte Jesus de tolv: «Vil også dere gå bort?» 68 Simon Peter svarte: «Herre, hvem skal vi gå til? Du har det evige livs ord, 69 og vi tror og vet at du er Guds Hellige.»

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav!

Det er noen fantastiske innlegg her. Desverre har jeg nokså nylig begynt å lese bloggen din. Jeg finner problemstillingen om at vi er i den siste tiden, og at vi har det som urkirken, som veldig interesant. En diskusjon som stadig dukker opp blant våre brødre og søstre i ånden er problemstillingen med å evangelisere i vårt eget land/verdensdel.

Slik jeg opplever problemstillingen er at vi har bibelen på den ene hånden og praksis i den andre.

* Bibelen sier at vi skal dele evangeliet med alle.
- Bare se hvor djerv Paulus er mot grekerne i Aten: Ap.gj. 17:24-31.
- Jesus sa til disiplene: "Gå ut i verden og forkynn evangeliet for alle som Gud har skapt. Den som tror og blir døpt, skal bli frelst. Men den som ikke tror skal bli fordømt." Mark 16:15-16
I evangeliet følger det med at man trenger frelse og det får man gratis ved å henvende seg til Gud Jesus. Paulus pekte på synd hos grekerne og sa at nå er det på tide å vende om og be Gud Jesus om tilgivelse og dette er jo evangeliet - tilgivelse for synder.


* Dagens menighet sier at mennesker blir skremt hvis de hører forkynnelse om at de er syndige og trenger tilgivelse fra Gud Jesus. Og i frykt for å skremme folk vekk fra frelsen så lever de i ett stille håp om at verden skal se på dem at de er frelst og derfor vende om til Jesus.

Jeg ser problemstillingen hos begge parter og er selv delt i synet. Hva mener du er riktig framgangsmåte for å nå nordmenn i alle aldre og kjønn?

Bjørn Olav sa...

Aleksander

Jeg tror det store flertallet ikke er klar over hvilken tid vi lever i. Dette er frafallets tid, samtidig som det er de store muligheters tid for å gi videre evangeliet. Måtte vi alle være våkne og bedende, og villige til å endre oss. Og la oss finne inn til hverandre.

Bjørn Olav sa...

Vidar

Enn om nøden for de som ikke har møtt Jesus virkelig kunne gripe Guds folk. Jeg tror at en av hindringene er at vi stadig hører gjentatt påstanden: "Ikke alle er kalt til å reise ut som misjonærer." Hvor står det, egentlig?