torsdag, juli 30, 2015

Hvordan skal Guds ord leses og fortolkes?

Hvordan skal Guds ord leses og tolkes? Det er et svært relevant spørsmål i en forvirringens tid som vår.

Jeg lar P.S.G Watson svare, fordi jeg synes han svarer veldig godt for seg! Men først: hvem var så denne Watson?

Patrick Samuel Gideon Watson (1816-1890) var 'baptistmens far' i Arkansas, og var en av de aller tidligste omreisende forkynnerne i denne amerikanske delstaten. Han stiftet også den første kristne dagsavisen i Arkansas i 1859.

Patrick Samuel Gideon Watson ble født 2.mai 1816, i Falmouth, Kentucky, som sønn av gårdbrukerne Joseph og Ann Anderson Watson. Han giftet seg med Catherine Oldham Harris 14.mars, 1839, i Kentucky. De skulle få elleve barn, men bare tre av dem levde da familien flyttet til Texas på 1870-tallet.

I 1843 ble han ordinert til forkynner i historiske Forks of Licking Baptist Chuch i Falmouth. Kort tid etter, ble han og hans familie en del av de mange emigrantene som hadde Arkansas som mål. De slo seg først ned i nærheten av Reed's Creek og tilbrakte de neste 20 årene med plante menigheter i hele staten. I løpet av denne perioden plantet Patrick Samuel Gideon Watson baptistmenigheter i Batesville (Independence County), Lexa, Marvell (Phillips County), Yellville (Marion County) og New Hope (Sharp County). Flere av disse menighetene er fremdeles aktive. I denne perioden samlet også Watson materiale til å skrive en bok om de første baptistenes historie, men dette materialet gikk tapt under den amerikanske borgerkrigen.

I 1855, mens ekteparet levde i Helena (Phillips County) ledet Watson an i en kampanje mot alkohol og vant. Etter å ha flyttet herfra, slo familien seg ned i Little Rock (Pulaski County), hvor Watson virket som skolelærer. I 1858 organiserte han en baptistmenighet i Little Rock. Den opphørte å eksistere under den amerikanske borgerkrigen. I 1859 startet han en kristen avis: The Arkansas Baptist. Avisen opphørte å eksistere i 1861.

Endetiden
Patrick Samuel Gideon Watson var svært opptatt av det profetiske ordet. Under den amerikanske borgerkrigen studerte han ivrig de bibelske profetiene om Jesu gjenkomst. Han grunnla et månedlig blad som tok for seg det Bibelens profetier: Prophetic Key. I 1877, mens han levde i Texas, skrev han sitt mesterverk 'Prophetic Interpretations' , som ble publisert i Tunesville i Texas i 1880.

Patrick Samuel Gideon Watson døde 2.juli 1890.

REGLER FOR TOLKNING AV BIBELEN

1. Regel:
Les Ordet slik det står. Ta det slik det står, inntil en uvanlig forklaring må tvinges fram.

2. Regel:
Når et ord eller et uttrykk åpner for to eller flere tolkninger, må den gis forrang som harmonerer med konteksten, med andre skriftsteder og med sakens natur.

3. Regel:
Når hvert ord i en setning kan tolkes bokstavelig i harmoni med hverandre, og i konteksten, og med andre skriftsteder og med sakens natur, er den setningen å forstå som bokstavelig.

4. Regel:
Hvis et ord eller uttrykk som blir bokstavelig tolket ikke harmonerer med resten av setningen, så skal det ordet eller uttrykket forstås figurativt, og må mottas som noe som er av sekundær betydning, som kreves av konteksten, eller av andre skriftsteder, eller av sakens natur.

Her finner du også en artikkel om Watson, som jeg skrev i 2013, hvor han skriver om 10 gode grunner for å studere Det profetiske ord:

http://www.bjornolav.blogspot.no/2013/07/10-gode-grunner-for-studere-bibelens.html

Ingen kommentarer: