onsdag, mars 30, 2022

Diktatorer beseiret og evangeliets framgang - om forbønnstjenesten til Rees Howells


Rees Howells levde for oppfyllelsen av Jesu store oppdrag: Evangeliet til enhver skapning, og han trodde at Hitler (nazismen) og Mussolini (fascismen), diktatorene i Tyskland og Italia, måtte bli beseiret for verdens fredelige arbeid. evangelisering kunne fortsette. Han så også på Stalin av Russland (kommunisme), som en trussel som Gud kunne bruke for å beseire de andre diktatorene mens alle tre diktatorene var allierte! Hitler og Mussolini var en del av aksemaktene i Berlin-Roma.

"For riket hører Herren til, og han hersker over folkene... Etterkommerne skal tjene ham. Det skal fortelles om Herren til etterslekten. De skal komme og kunngjøre hans rettferdighet for det folk som blir født, at han har gjort det." (Salme 22,29 og v.31-32)

Det kan være vanskelig å forestille seg nå, men Storbritannia på slutten av 1930-tallet var på nippet til å bli invadert og okkupert av nazistene som var i forbund med fascistene. Rees og Lizzie Howells, deres sønn Samuel og de andre bønnekrigerne ved Bible College of Wales, levde gjennom og seiret i den typen bønnekamper og forbønn som Jesaja og andre helter fra Det gamle testamente opplevde. Storbritannia som det gamle Jerusalem kom til å falle for en fremmed fiende, men da sa Gud «Nei», og forbederne med Rees, Lizzie og Samuel måtte be Guds vilje bli til, med perioder med faste ved mange anledninger.

På spesielle jubileer ved Bible College of Wales refererte Samuel Rees Howells ofte til faren Rees og de spesielle forbønnskampene han kjempet. Han minnet oss om at «Herrens tjener» eller «direktøren», som Rees ble kalt av Samuels generasjon, hadde gått kostbare veier i forbønnslivet som få i kirken forstår eller har opplevd. Hans seire var store og byrdene, den åndelige apatien de kjempet mot og forsinkelser var utfordrende.

I det øyeblikket seieren så ut til å være på diktatorenes side, kom Rees Howells med flere offentlige erklæringer som sjokkerte noen og inspirerte tro til å oppmuntre andre. De mektige nasjonene og diktatorene som virket uovervinnelige, trodde Rees ville bli knust fordi Gud selv var imot dem. Arbeidet med å nå hver skapning med evangeliet ble hindret på grunn av diktatorene, og deres ende var nær.

Det er innenfor konteksten av en europeisk krig fra midten av 1930-tallet og utover og muligheten for invasjon i 1938 og 1939, at Rees Howells publiserte sin overbevisning i boken 'God Challenges the Dictators'. Det var også frykt for invasjon i 1940 og våren 1942.

Rees Howells var ivrig etter å få ut boken sin for å hjelpe Storbritannia med å be, for å inspirere til tro og tillit til den levende Gud over en rettferdig og rettferdig sak. Han var i stand til å få boken på trykk i midten av desember 1939, for å innpode og stimulere troen i møte med overveldende odds når frykt for invasjon feide over landet. Et prøvekapittel (et 32-siders hefte) ble sendt til hver minister i Storbritannia, i 20 000 eksemplarer!

Nazistene med sin antikrist-ånd hadde trampet over land og deres grenser, annektert dem, fengslet og drept motstandere, hindret evangeliets fremmarsj. De hadde forfulgt jødene i Tyskland siden tidlig på 1930-tallet, og i nazi-okkuperte europeiske land fra slutten av 1930-tallet. Pastorer og de som motarbeidet naziregimet ble også fengslet eller satt i konsentrasjonsleirer.

Hitlers nazister stormet over Europa og fjernet kristne friheter, og prøvde å utslette jødene som Haman fra det gamle persiske riket, men Rees Howells og hans team av forbedere sto resolutt og sterke til slutten. Diktatorene ville bli beseiret.

På sidene til 'God Challenges the Dictators' som Rees Howells begynte å skrive etter at krigen ble erklært mellom Storbritannia og Nazi-Tyskland i september 1939, uttaler han det totale nederlaget til Hitler og Mussolini og vitner om måten Den Hellige Ånd ledet ham på og de bemerkelsesverdige svarene til bønn han mottok. Dette tjente som en bekreftelse på Guds større mål.

Krigen varte lenger enn mange hadde trodd, akkurat som første verdenskrig da det ble sagt: «Det vil være over til jul», dette var en forsinkelse, ikke et nederlag, en åndelig kamp mellom Djevelen og Gud. Han holdt seg standhaftig på at Gud ville beseire diktatorene, og enhver tvil om hans tro var for ham, bare enda et skritt i prosessen med raffinørens ild. Hvis Rees Howells måtte dø mer fra verden og dens meninger, var han forberedt på det.

Mathew Backholer. Oversatt til norsk av Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: