onsdag, juli 26, 2023

Det ser mørkt ut - Ukrainas naboland vil ha importforbud av ukrainsk korn


Som om ikke sittuasjonen for verdens fattigste på det afrikanske kontinentet var vanskelig nok fra før på grunn av at Russland har trukket seg fra kornavtalen, har fem land i Ukrainas nabolag – Polen, Slovakia, Ungarn, Romania og Bulgaria – bedt EU forlenge importforbudet for korn fra det krigsherjede landet.

Det er Norsk Telegrambyrå som melder dette.

Landene, som med unntak av Bulgaria grenser til Ukraina, var tenkt som transittland for ukrainsk korn da krigen førte til begrensninger i eksporten til sjøs. Samtidig har landene opplevd at mye av kornet har havnet i deres eget landbruksmarked.

I et forsøk på å beskytte egne bønder mot fallende priser, som de fem landene mener skyldes det ukrainske kornet, stanset de kornimporten fra den krigsherjede naboen. I juni ble EU enig om midlertidige importrestriksjoner for de fem. Nå ber de altså om en forlengelse.

– Enten må EU-kommisjonen gå med på å utvikle regler for å utvide forbudet, eller så må vi gjøre det selv, sier Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

– Dette er ikke et tiltak mot Ukraina, men for polske bønder, legger han til og sier Polen tillater transitt for ukrainsk korn.

Så langt NTB.

I går understreket talsmann for Kreml, Dimitrij Peskov, nok en gang at Russland ikke vil inngå noen ny kornavtale før alle russiske krav er innfridd.  Dette kravet innebærer blant annet en problemfri russisk eksport av landbruksvarer ogg gjødsel. Tirsdag bekreftet den russiske viseutenriksministeren at det ikke pågår forhandlingr om å gjenåpne kornavtalen.

Men selv om det ser veldig mørkt ut for både en ny kornavtale og transitt av korn gjennom Ukrainas naboland, må vi ikke gi opp å be om at politikerne må finne løsninger. Millioner av menneskeliv avhenger av dette kornet.

Ingen kommentarer: