fredag, juli 07, 2023

Når bønn blir en symfoni


"Igjen sier jeg dere: Alt det to av dere på jorden blir enige om å be om, skal de få av min Far i himmelen. For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem." (Matt 18,19-20/Norsk Bibel)

"Ut fra Ham blir hele kroppen sammenføyd og holdt sammen ved den oppgaven som ethvert ledd har, etter virkningen av den styrke som er gitt hver del. Dette skaper vekst for hele kroppen til sin egen oppbyggelse i kjærlighet." (Ef 4,16/Bibelen Guds Ord)

Ordet «enig» i Matteus 18:19 er det greske ordet 'sumphoneo', hvorfra vi får det norske ordet 'symfoni'. Det er lett å se konseptet i dette ordet: én lyd, laget av mange lyder. Det er mange instrumenter i en symfoni, alle spiller samme sang, i samme toneart, med samme tempo, med en dirigent. Ethvert avvik fra disse kravene kan høres umiddelbart, og skaper splid, dissonans, kanskje til og med kakofoni. (Jeg har hørt for mange kakofonier i kirker!)

Med Den Hellige Ånd som vår dirigent har en stor bønnsymfoni blitt dannet i Amerika. Det kan høres i hjem, kirker, kjøretøy, skoger, langs sidene av veier og elver, på snødekte fjell og i frodige daler. Lytt nøye, og du vil innse at det også er på mange språk, og kommer fra andre nasjoner også. Lyden av Ekklesia (menighetens) filharmoniske orkester er uten tvil henrykt til himmelen, og fyller tronsalen med stor glede, selv når den forvandles til en velluktende røkelse (Åpenbaringen 5:8).

Det andre verset ovenfor, Efeserne 4:16, er mindre kjent av kirken, men spekket med anekdotisk språk som beskriver kirken. Konteksten til verset, Efeserbrevet 4, er Kristi kropp – avbildet som en menneskekropp, med dens forskjellige deler og funksjoner, som arbeider sammen. La oss se nærmere på en del av dette verset.

"Fitly joined together" er et interessant og komplekst gresk ord (sunarmologeo), laget av 3 ord. Suna betyr "sammen", harmos betyr "felles; bli med», og lego betyr «å sette i stand; arrangere eller samle sammen." Et derivat av lego er logoer, som arrangerer tanker i ord for å kommunisere dem. Våre engelske ord logic og logical kommer fra logoer. Dette ordet brukes som et av Jesu navn i Johannes 1:1. Dette er fordi Kristus legemliggjør logikken, Guds resonnement; Han er Guds uttrykk for oss.

Jesus sier til oss gjennom dette fantastiske ordet (sunarmologeo) og verset: Du er mitt uttrykk. Når jeg åpenbarte Faderen, skal du åpenbare meg. Du er Min kropp; du er mine ord. Jeg gjorde hver enkelt av dere unik, like forskjellig i deres gaver, kall og preferanser som et øre er fra en fot; eller, for å bruke symfonianalogien, så forskjellig som en tuba er fra en fiolin. Men hvis du kobler til, jobber sammen, "spiller den samme sangen" - vil jeg bli avslørt. Lyden din, sangen din, er ment å avsløre meg.

Når vi slipper våre mange bønner i denne sesongen, med forskjellige skriftsteder og ord, på så mange måter og steder, blir Kristus hørt og sett. Den Hellige Ånd er dirigenten - Han vil vise deg din del. Jeg elsker hvordan han leder folk til å "male" deres tilstand på forskjellige måter. Noen går, andre som ikke fysisk kan reise rundt i staten, gjør det på kart med fingrene og ordene. For en flott lyd det må være til himmelen! Noen skriver dekreter, noen bruker sine statsforfatninger, andre leser Robert Hunts dekret - tenk på makten som blir frigitt over hele landet mens alt dette skjer. Det er Synergy of the Ages Symphony! Ta tak i instrumentet ditt, og la oss gå.

- Dutch Sheets/Oversatt til norsk av Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: