lørdag, juli 22, 2023

Ny bok avdekker drap på jøder begått av polakker undr 2.verdenskrig

I sin nye bok avdekker den undersøkende journalisten Judy Rakowsky den godt skjulte skjebnen til slektninger drept av sine landsmenn mens de gjemte seg for nazistene.

Det er Times of Israel som omtaler boken i et stort oppslag denne uken. Her er min oversettelse:

Da grave-journalisten Judy Rakowsky fant massegraven til fem slektninger som ble myrdet under Holocaust, bestemte hun og fetteren hennes seg for ikke å markere stedet i frykt for å tiltrekke seg vandaler, gravrøvere og rasende byfolk. I stedet skrev hun en bok om dem - og deres sannsynlige mordere.

"Jews in the Garden: A Holocaust Survivor, The Fate of His Family, and the Secret History of Poland in the Second World War", følger Rakowskys etterforskning av to sett med slektninger myrdet under mystiske omstendigheter nær slutten av andre verdenskrig.

På en gård utenfor Kraków ble fem av Rakowskys slektninger myrdet etter å ha gjemt seg i 18 måneder. En av dem - 16 år gamle Hena Rozenek - slapp unna massakren, og Rokowsky ble fast bestemt på å lære skjebnen hennes.

Som et øyenvitne fortalte Rakowsky om slektningene hennes som gjemte seg på gården, «ble [Familien] gravlagt ved siden av et stort kirsebærtre. Hvert år bar treet frukt, men kirsebærene ble raskt mørke. Alle var redde for å spise dem, og tenkte at de kunne bli forgiftet eller forbannet av jødene begravet nedenfor. Så døde treet.»

Rakowsky fulgte dusinvis av ledetråder gjennom tre tiår med forskning, og samarbeidet med sin fetter – 98 år gamle Holocaust-overlevende Sam Rakowski Ron – på ni forskningsreiser til Polen, for å kunne skrive boken.

Under sine tidlige besøk i Polen fikk Rakowsky og hennes kusine økende tilgang til arkivmateriale. De siste årene har imidlertid situasjonen forverret seg betydelig, sa hun.

«Jeg hadde utfordringer med å få tak i protokoller i dette landet. Endringen som kom etter at [Lov og rett]-partiet tok over var merkbar. Det ble vanskeligere, sier Rakowsky, en mangeårig reporter og redaktør for publikasjoner som People Magazine og The Boston Globe.

Tidlig i «Jøder i hagen» forteller Rakowsky at polske partisaner – medlemmer av Hjemmehærens underjordiske motstandsbevegelse – var ansvarlige for å myrde slektningene hennes. På ett sted tvang partisaner jødene til å hoppe ut av et vindu i andre etasje mens de skjøt dem til døde.

Etter krigen mottok noen individuelle medlemmer av hjemmehæren anerkjennelse fra Yad Vashem for å hjelpe til med å redde jøder. Imidlertid er det langt mer dokumenterte beretninger om polske "partisaner" som sporer opp jøder i skjul og myrde dem, enten det er på grunn av deres verdisaker, deres eiendom eller antisemittiske årsaker.

"Jeg ønsket å være veldig trofast mot fakta om hjemmehæren [i boken]," sa Rakowsky til The Times of Israel. «Hjemmehæren hadde ikke kontroll over alle undergrupper. Det var steder hvor de hadde kontroll og hvor de ikke hadde, sa hun.

Fra den banebrytende boken, "Natt uten slutt: jødenes skjebne i det tyskokkuperte Polen," fikk Rakowsky vite om partisanmassakrer på jøder i hele Kraków-regionen, som inkluderer fetterens hjemby, Kazimierza Wielka.

"Det er så dystert," sa Rakowsky om boken. «Undersøkelsen av fylket der familien min kommer fra er ikke oversatt til engelsk. Det er sjeleglad for," sier Rakowsky.

Under den såkalte Judenjagd-fasen (jødejakten) av Holocaust i Polen, ble jøder som overlevde deportasjonen til Tysklands tre «Operation Reinhard»-dødsleirer tatt til fange av tyskerne i samarbeid med polske myndigheter og – av sentral betydning – polakker som forrådte plasseringen av jødiske gjemmesteder.

De siste årene har Polens regjering fremmet anklager mot historikere som publiserer "ærekrenkende" forskning om polakkenes aktiviteter under Holocaust.

"Regjeringene har kommet inn i spillet med historisk fortelling," sa Rakowsky. "Til syvende og sist er det trist fordi partisanenes prestasjoner bør feires," sa Rakowsky, som planlegger å besøke Polen sammen med sin fetter i september.

"Vi kan ikke bare ha historie som er som en Hollywood-historie, ellers kommer vi aldri forbi det som fant sted," sa Rakowsky. "Mange polakker ønsker å feire historien til jødene som bodde der og vite om den. Og dette kommer i veien.»

I løpet av sine faktaoppdrag i Polen, stolte Rakowsky sterkt på sin Holocaust-overlevende fetter for å oversette samtaler til engelsk. På et tidspunkt fortalte Sam til Rakowsky at hun var en "byrde" og ikke trengte å ta neste tur.

"Da han dyttet meg litt til side, ble jeg mer engasjert," sa Rakowsky, som til slutt fikk fetterens beundring for å ha avdekket langt mer enn man trodde var mulig.

Under krigen ble Sam Rakowski smuglet  inn i Kraków-gettoen for å unnslippe å bli fanget utenfor byen. Han ble likevel fengslet og holdt fanget i flere tvangsarbeidsleirer og overlevde en dødsmarsj fra Sachsenhausen konsentrasjonsleir utenfor Berlin i 1944.

Hver gang Rakowsky og hennes kusine besøkte Polen, kom de tilbake til USA med noen flere puslespillbiter.

I personlige møter Sam hadde i Polen, sa Rakowsky, bar fetteren hennes varmen på utsiden, og overbeviste folk om å åpne skuffer i arkiver og låse opp traumatiske minner.

"Vi har kommet nærme slektninger til folk som prøvde å redde familien vår," sier Rakowsky.

 En av bokens subplotter er forholdet mellom Rakowsky og Danuta Sodo Ogorek, hvis besteforeldre gjemte Rakowskys slektninger på gården deres.

"Det var sjokkerende nok å oppdage at en familie på fem begravet i en fungerende gårdsplass, for ikke å snakke om å oppdage at de var Sams tante og onkel og tre voksne søskenbarn," skriver Rakowsky om å lokalisere massegraven på Sodo-gården.

Forbløffende nok er Sodo-familien fortsatt stigmatisert for å forsøke å redde jøder, som forklart av Rakowsky.

"Samfunnet hadde unngått familien hennes, ikke bare straffet besteforeldrene hennes for å ha prøvd å redde fem liv, men hadde et nag mot dem i tre generasjoner," skriver Rakowsky. "Hun børstet det av. Det sa mer om dem enn familien hennes, sier hun.

Sodo, skriver Rakowsky, ledes av familiens sterke katolske tro. Men under Tysklands okkupasjon av landsbyen, vokste det fram en mistro blant naboer til Sodo-familien for å skjule jøder, noe som naboer sa utsatte hele landsbyen for tyske represalier.

"Disse jødene, familien din, de ville bare leve," sier Sodo til Rakowsky.

Ingen kommentarer: