mandag, juli 24, 2023

Når Gud talte gjennom en hest - om profetiske symboler som kaller til forbønn


I går ble jeg gjort kjent med en utrolig historie. Den handler mye om hvordan Gud taler gjennom symboler og bilder, og gir oss profetiske forvarsler til ting som skal skje i den  hensikt at vi som bedere skal be inn i situasjonen. Men nå foregriper jeg den forunderlige historien, som handler om kronprins Hassan av Jordan og hans hest! Historien begynner slik: 

Den jordanske prinsens hest var helt ute av kontroll. Den spant og sparket, og slo seg helt vrang. Nektet plent å lystre. Jo mer kronprins Hassan forsøkte å kontrollere sin stabshest, jo her hissig ble den. Den steilet , og med støvskyen virvlende rundt seg, brøt den seg løs fra de som forsøkte å stagge den og for rakt ut i Rødehavet.

Nå la den på svøm rett mot en krigsone! Mildest talt en underlig oppførsel. Den letteste veien for å komme seg løs fra de som forsøkte å holde den igjen, hadde vært å løpe ut i det vide og brede ørkenlandskapet! Hvorfor da legge utt på en hasardiøs svømmetur?

Men det var det den gjorde. Den svømte vekk vekk fra sin arabiske eier to hele kilometer inntil den nåddeden israelske byen Eliat på den andre bredden. En israelsk politibåt ldsaget den arabiske hesten de sistre metrene inn mot land. Kommet vel i havn tillot hesten seg å bli ledet fredfullt av sine nye venner, mennesker som et øyeblikk tidligere var svorne fiender.  

Som Israels statsminister, Yitzhak Rabin, sa det den gangen: "Hester kjenner ikke til noen grenser...   Vi ser ingen grunn til hvorfor vi ikke skulle følge i fotstegene til den jordanske hesten som søkte vennskap med de israelske hestene."

Denne frunderlige historien fant sted i april 1992. Det var en isfront i forholdet mellom Jordan og Israel på den tiden. De to statene hadde erklært krig mot hverandre, og anerkjnte heller ikke hverandre. Det førte til at hesten ble levert tilbake via en FN soldat! Så spent var det mellom de to landene. 

Men det folk flest ikke visste var at det pågikk svært hemmelige fredsforhandlinger mellom Jordan og Israel på denne tiden. Ytre sett var spenning mellom de to landene på bristepunktet, og ingen hadde  noen tro på at forholdet skulle endres til det bedre. Men noe skjdde i det usynlige! 

Jeg tror at Den Allmektige Gud sendte denne hesten over til den andre siden for å gi forbederne et forvarsel på at noe var i ferd med å skje som trengte bønnestøtte, for å kunne få gjennomslag. 

La oss være årvåkne etter å se etter slik forvarsler, håpstegn, på at noe er i ferd med å endres, noe som Herren oppmuntrer oss til å be for - stride i bønn for - til gjennombruddet kommer i en grufulle krigen mellom Russland og Ukraina.

For: "Herren, Herren gjør ikke noe uten at han har åpenbart sine skjulte råd for sine tjenere profetene." (Amos 3,7)

Jordan skulle bli den andre arabiske najonen som anerkjente staten Israel.

Ingen kommentarer: