torsdag, mai 05, 2011

Svensk pionermisjonær grunnla evangelisk blad på spansk i 1893 som fremdels produseres


I 1870 årene ble flere baptistmenigheter grunnlagt i Spania. 6. januar 1893 begynte de å utgi magasinet "El Eco". Siden da har dette magasinet fortsatt med å komme ut, og det er i seg selv ganske oppsiktsvekkende. Det hører med til sjeldenhetene at et magasin - og attpåtil et kristent - utgis utavbrutt i så mange år.

Den evangeliske baptistunionen i Spania teller i dag 11.000 døpte medlemmer i 150 menigheter. I tillegg til disse kommer 30.000 møtebesøkende. Hovedkvarteret til baptistunionen, som er en del av Den europeiske baptistføderasjonen og Baptistenes Verdensalliance, ligger i Valencia.

"El Eco" er blitt et viktig talerør, ikke bare for baptistene i Spania, men for all evangelisk virksomhet i landet. Det er et magasin som gir teologisk refleksjon, ved siden av å speile det som skjer en kristen virksomhet i landet.

Magasinet ble stifet av Enrique Lund (bildet), en svensk pionermisjonær, som ble født i 1853 i San Diego i California, USA, og som døde der i 1933. Ved siden av å redigere dette magasinet utgav også Lund en rekke bøker. Han var også forkynner og reiste rundt i store deler av Spania med evangeliet.

Ingen kommentarer: