torsdag, juni 16, 2011

ABWE - en trosmisjon for å nå verden med evangeliet, del 1


I dag skal jeg til Oslo for å møte tilsynsmannen for Association of Baptists for World Evangelisation (ABWE) sitt arbeide i Europa. Vi har hatt et forhold til denne organisasjonen i flere år gjennom den gode kontakten med International Baptist Church i Sandvika. De ulike pastorene for denne flotte menigheten har vært utsendinger for ABWE.

Jeg gleder meg til dette besøket, både på grunn av at det alltid er hyggelig å treffe gode venner, men også fordi vi skal drøfte viktige spørsmål med hensyn til det som skjer i vårt eget kjære land. Hvordan skal vi nå flere med evangeliet, slik at flere mennesker blir borgere av Guds rike? Finnes det et viktigere spørsmål?

Historien til ABWE er en spennende troshistorie. Det hele startet med Dr Raphael C. Thomas (bildet), som var misjonær på Filippinene. Han arbeidet der som lege, og brukte legeyrket som et middel for å nå befolkningen med evangeliet.

Men i 1927 - etter 23 år i tjeneste - fikk han beskjed av misjonsstyret for den organisasjonen han ar utsendt for, at han skulle holde seg til arbeidet som lege alene og ikke drive med evangelisering ved siden av. Dette var utenkelig for dr. Thomas, som hadde en brann i sitt hjerte etter å nå andre med evangeliet. Han sa derfor opp stillingen sin. Fem andre misjonærer fulgte også etter og sa opp sine stillinger i sympati med dr. Raphael Thomas. De dro tilbake til USA. Der møtte de flere likesinnede for å snakke om hva de nå skulle gjøre. Utfallet av møtet, som ble holdt på Watch Hill i Rhode Island, var at en ny baptistisk misjonsorganisasjon ble født.

Dette var en trosmisjon. En eksekutivkomite ble nedsatt og den nye organisasjonen fikk navnet Association of Baptists for Evanglism in the Orient (EBEO). Mrs Lucy Peabody (bildet) ble misjonsorganisasjonens første president.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: