søndag, juni 19, 2011

Jelena Bonner - russisk dissident og menneskerettighetsforkjemper er død

Med Jelena Bonners død, er en epoke over for de gamle russiske dissidentene.

Jelena Bonner døde i Boston i går, i en alder av 88 år, etter lang tids sykdom. Hun døde i sitt hjem etter å ha gjennomgått en tredje hjerteoperasjon.

Sammen med sin mann, Andreij Sakharov, som fikk Nobels fredspris, var de blant de mest toneangivende menneskerettighetsaktivistene i det tidligere Sovjetunionen. For sitt uredde engasjement ble Jelena Bonner blant annet tildelt professor Thorolf Rafto's minnespris.

Men Jelena Bonner sluttet ikke med sitt engasjement for menneskerettighetene da det kommunistiske regimet falt i grus. Hun ble også en sterk kritiker av Vladimir Putin.

Jelena Bonner, som var datter av jødiske revolusjonære aktivister, tjente som et viktig bindeledd mellom Vesten og kontakten med hennes mann, kjernefysikeren Andreij Sakharov og andre russiske dissidenter på 1980-tallet. Det var Jelena Bonner som mottok Nobels fredspris i Oslo på vegne av sin mann, etter at han ble nektet å reise utenlands. Jelena Bonner ble født i Turkmenistan, og vokste opp under det blodige Stalin-regimet. Hennes far var en ledende intelektuell innen det russiske kommunistpartiet, ble henrettet da Jelena var 14 år gammel, og hennes mor tilbrakte åtte år i en kommunistisk konsentrasjonsleir.

Andreij Sakharov døde i 1989, 69 år gammel. Jelena Bonner skal gravlegges ved siden av sin mann ved Vostryakovo gravlunden i Moskva.

Vi lyser fred over hennes gode minne.

Ingen kommentarer: