tirsdag, juni 14, 2011

Svensk erkebiskop skylder på baptistene for å forsvare samkjønnende "ekteskap"

Erkebiskopen for Den svenska Kyrkan, Anders Wejryd, skylder på liberale svenske baptister når han svarer Mekane Yesus kirken i Etiopia!

I august i fjor bestemte synoden i verdens største lutherske kirke å sende et brev til Den svenske kyrkan vedrørende spørsmålet om såkalte samkjønnede "ekteskap". Mekane Yesus kirken ble i sin tid grunnlagt ved hjelp av svenske misjonærer. Brevet ble sendt julaften i fjor, men først nå svarer erkebiskopen. Det sier vel også sitt. Mekane Yesus kirken er krystallklar: Ekteskapet er for èn mann og èn kvinne, og de står dermed på klassisk kristen grunn hva spørsmålet om ekteskapet angår. Etiopierne var derimot bekymret for sine svenske trossøsken - og med rette.

Erkebiskop Wejryd svarer:

"Svenska kyrkan är till exempel en majoritetskyrka till vilken en stor del av befolkningen hör, åtminstone nominellt, skriver han och menar att homosexuella relationer därmed finns i kyrkan på alla plan och måste tas hänsyn till."

I sitt svar peker også erkebiskopen at Den svenska kyrkan var ikke først ute med å flagge sitt nye syn på ekteskapet, det var det svenske baptister som sto for. Og det er sant, og det er tragisk. Ekstra tragisk fordi man burde kunne forvente at baptister av alle sto på bibelsk grunn og forsvarte ekteskapet. Men så er ikke tilfelle i Sverige.

Den svenske Dagen hadde før pinsehelgen et intervju med misjonsforstanderen i Det svenske baptistsamfundet, Karin Wiborn, som nå er valgt til leder for Sveriges kristne råd. Hun er selv skilt. I intervjuet med Dagen sier Wiborn at hun sliter med at "man skapar stötestenar genom att hävda att man absolut måste ta Bibeln bokstavligt."

I intervjuet fremgår det ellers at hennes fremste synd "
är till exempel dålig på att komma ihåg födelsedagar. Det är en brist hos mig."!!! Når en leder for et kirkesamfunn og nå leder for Sveriges kristne råd ser det som sin største synd at hun ikke husker hvem som har fødselsdag, så sier det litt om hva slags teologi denne personen står for. Det står det virkelig dårlig til. Da er det ikke noe merkelig at man også vanner ut Guds ord med hensyn til ekteskapet. Så har hun sa også et liberalt syn på fortapelsen: "- Jag tror inte på ett evigt straff. När mina barn var små och frågade vad som hände efter döden, svarade jag: "Du kom från Gud och du går till Gud." Og frelsen definerer hun som " det handlar främst om att befria människor, att hjälpa dem leva som Jesus gjorde."

Nå skal det bli spennende å se hvordan synoden i Mekane Yesus kirken reagerer. Det er mye som tyder på at det blir et brudd med Svenska Kyrkan.

Billedtekst: Erkebiskop Anders Wejryd (til venstre) står her sammen med Karin Wiborn. De to andre på bildet er: Anders Arborelius, biskop for Stockholms katolske stift og Tikhon Lundell, protosingel i Serbisk-Ortodoxa kyrkan. Disse utgjør styret for Sveriges Kristne Råd. (Foto: Sveriges kristne råd)


Se også:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=264686

1 kommentar:

Anonym sa...

Är nog ändå mer av tragik än spänning det som nu sker mellan MY och SvK, men jag förstår hur du menar (tror jag) ;-)

Intervjun med Wiborn gjorde mej ledsen, med tanke på att hon ska leda SKR.

SKR borde nog inte min kyrka vara kvar i längre...det är alltför mkt som är bortom sund kristen lära i deras sammanhang... ('Min' kyrka är Pingst)

M