tirsdag, juni 14, 2011

Vassula Rydèn er utelukket fra Den ortodokse kirke


For de fleste norske kristne er navnet Vassula Rydèn (bildet) et ukjent navn. Men for de som kjenner til hennes angivelige budskap fra Jesus, var det oppsiktsvekkende å lese at hun talte i Normisjonens storstue i Oslo, Storsalen. Det skjedde i forrige måned. Da var hun også på besøk i Danmark. Hva som er foranledningen til besøket i Storsalen kjenner jeg ikke til. Kanskje var lokalene utleid til andre? For de som ikke kjenner Vassula Rydèn så er hun gresk, og har hele tiden hevdet at hun tilhører Den ortodokse kirke. På hjemmesiden hennes står det at hun er født i Egypt "og tilhører Den gresk-ortodokse kirken". Nå foreligger det en erklæring fra Synoden i Det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel (bildet) at Rydèn er utelukket fra Den ortdokse kirke.

Jeg skal straks komme tilbake for å gjengi ordlyden i denne erklæringen, men først noen få ord om hvem Vassula Rydèn er og står for: Hun mener selv å ha fått en privat åpenbaring med budskap av Jesus til vår tid, nedskrevet i 107 notatbøker. Disse budskapene har fått tittelen "Sant liv i Gud". Hun sees på som en spesiell budbringer, og noe av det første hun gjorde i Norge var å berømme prinsessen for hennes kontakt med engler. Det i seg selv burde gi en pekepinn på hvor usunt dette er. Rydèn's budskap er i følge deres egen nettside: "Jesu guddommelige kjærlighet uttrykt i bryllupsterminologi, noe som er typisk for mystikken, men åpenbart i en stråleglans, der Kristus utgyter sin uutsigelige kjærlighet. Det faktum at Vassula, uten å ha mottatt noen som helst form for kateketisk opplæring, ei heller teologisk formasjon eller dannelse, er i stand til å skrive om slike dype, åndelige anliggender uten å begå noen feil, er i seg selv en kraftfull bekreftelse på at budskapene er ekte."

Utenfor Norges grenser er Vassula Rydèn et navn. Hun har talt til Kirkenes Verdensråd, til FN i New York og opererer i mer enn 70 land. I flere av disse sammenkomstene deltar det både buddhister, muslimer og katolske og ortodose prester, og hennes budskap passer godt inn i en tid med religionsblanding. Men det er ikke slik at Den romersk katolske- eller Den ortodokse kirke går god for henne. Den katolske Troslærekongregasjonen betrakter ikke Rydéns notater som guddommelige åpenbaringer. Og nå er hun også utelukket fra Den ortodokse kirke.

Uttalelsen fra Konstantinopel

Jeg gjengir uttalelsen uten kommentar fra min side da den er opplysende nok i seg selv:

”For at yde gavnlig beskyttelse mod farlig åndelig forvirring af hele det fromme, ortodokse folk, som ikke er inde i sager, som skjuler en risiko for åndeligt blændværk, udelukker vi fra Moderkirken Vasiliki Pentaki Paraskevis Ryden, i vide kredse kendt under navnet ’Vassula’, og hendes organisation, som er etableret under overskriften ’ Sandt Liv i Gud’, og som ubesindigt og overfladisk præsenterer en lære, baseret på en påstået ’direkte dialog mellem hende selv og Kirkens grundlægger, Jesus Kristus vor Herre.’ (Vi udelukker) ligeledes dem, som af hende er blevet vundet til at være forkæmpere for ”Sandt Liv i Gud”, som egenmægtigt afviger fra Kirkens Gud-givne lære, men som også vækker anstød hos fromme, troende ortodokse”. (Kilde: Den ortodokse kirke i Danmark)

Denne uttalelsen er utsendt den 16.mars.

Avisen Dagen hadde en god leder om dette som du finner her:

http://www.dagen.no/Meninger/Leder/tabid/250/Default.aspx?ModuleId=72495&articleView=true

Det er mange grunner til å være på vakt mot det Vassula Rydèn lærer.

Ingen kommentarer: