tirsdag, juni 07, 2011

Uregistrerte baptister utsettes fremdeles for forfølgelse

Gjennom Martyrkirkens venner har jeg, siden vi startet opp denne forbønns- og informasjonstjenesten i august 2008, dokumentert en rekke tilfeller av forfølgelse mot uregistrerte baptister i det som en gang var Samveldet av sosialistiske sovjetrepublikker. Forfølgelsen er særlig knyttet til de sentral-asiatiske landene - de såkalte "stan-landene": Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan etc. og Hvite-Russland. Jeg har stilt spørsmålet om hvorfor akkurat de uregistrerte baptistene rammes hardere av forfølgelse enn andre evangeliske kristne? Dette handler jo om noen av de mest fredfulle borgere av alle, som nekter å bære våpen, er arbeidssomme og pliktoppfyllende. Så hvorfor akkurat dem? Kanskje ligger svaret i det faktum at de er uregistrerte? At de ikke vil bøye seg for at staten skal ha noen innflytelse på deres menigheter. Kanskje er det en trussel i seg selv overfor myndighetene? De har ingen kontroll over dem.

En av spesialistene på de kristnes kår i Russland, William Yoder, som selv er mennonit og bor i Hvite-Russland, finnes det omlag 25.000 voksne uregistrerte baptister i Russland. Det er omlag 16 prosent av de antallet som bodde i det tidligere Sovjet i 1966. Svært mange av dem har utvandret til USA.

Men de som er igjen forblir trofaste mot sin overbevisning og de er uredde. De bruker de anledningene som Herren gir dem til å vitne, selv om det koster dem mye. Flere utsettes årlig for trakassering, fengslinger, bøteleggelser. Fremdeles mister de sine jobber på grunn av deres tro.

Et typisk eksempel er Zoja Nikolaevna Varakina. 13. april i år ble hun arrestert for å ha distribuert Nytestamenter. Hun er fra Khiva distriktet i Usbekistan. 12. mai fikk hun sin dom for illegalt å ha hatt i eie og distribuert Det Nye Testamente til to venner. En av dem hadde kommet til Zoja og spurt om hun hadde et Nytestamente som han kunne gi til sin far som gjentatte ganger hadde spurt sønnen om han kunne skaffe ham det.

Nå må Zoja betale 49,735 sums eller omlag 180 norske kroner. Men i Usbekistan er dette veldig mye pener, og Zoja vil neppe ha noen mulighet til å betale boten.

Men Zoja er slett ikke alene om å oppleve dette. Det opplever mange uregistrerte baptister. De bøtelegges for å være i besittelse av Bibelen, sangbøker, filmer eller fordi de overværer et bønnemøte. De som inviterer venner og bekjente til gudstjenester i hjemmene kan risikere både bøteleggelse og fengsel, og de mister jobbene sine. Noen utsettes for slag og spark, spott og hån.

Når husket du disse siste gangen i bønn? La oss løfte dem opp innfor Herren og be om fortsatt nåde for dem, for framgang for evangeliet der hvor de har sine menigheter eller er i ferd med å plante en ny. Og følg med på Matyrkirkens venner på Facebook. Der vil du regelmessig kunne lese om det som skjer med de uregistrerte baptistmenighetene. Det er få som bringer nyheter om dem i Norge, deres historie er lite kjent, så vi føler oss forpliktet til å gi dem en røst her i landet så kristne kan være med på å be målrettet og konkret for dem.

Bildet er hentet fra forfølgelsestiden i Sovjet. Her feirer uregistrerte baptister nattverd ute i skogen.

Ingen kommentarer: