onsdag, juni 08, 2011

De historiske "fredskirkene" har spilt en viktig rolle i "Voldens ti-år"

Et 10 år gammelt økumenisk fredsinitiativ har hjulpet de historiske "fredskirkene" til å spre sin innflytelse, sier Fernando Enns, en mennonit-leder fra Tyskland.

I forbindelse med et intervju under Den internasjonale fredskonferansen på Jamaica, 17.-25. mai, viste Enns til den rollen som "fredskirkene" Brethren, Mennonite og Kvekerne, har hatt i Kirkenes Verdensråd det siste 10 året. Han mener det er en tydelig endring å spore med hensyn til å betone fredens-evangelium i andre kirker.

"Voldens ti-år har gjort det opplagt at Kirkenes Verdensråd trenger fredskirkene," sier Fernando Enns.

Han ser at "fredskirkene" har vært et kontaktformidler, som har hjulpet andre kirker til komme sammen for å finne en teologisk plattform. "Fredskirkene" har ved lokale initiativ vist hvordan arbeidet kan gjøres. Enns viste til Mennonitene i Tyskland som har skapt et fredssenter i Berlin. Menigheter i USA og Indonesia har deltatt i ekumeniske fredsarbeid, og har ønsket å kalle andre menigheter til å stå sammen i forsoningsarbeid.

På internasjonalt nivå har man sett samlinger av de historiske "fredskirker" i Europa, Asia, Afrika, Nord- og Latin-Amerika og Karibien.

"Jeg tror at kirkene har innsett at man ikke kan løse konflikter med hjelp av det militære," sier Fernando Enns, som står i midten på bildet.

Ingen kommentarer: