mandag, juni 06, 2011

Eldstetjenesten, del 1

I en serie med artikler skal vi se nærmere på eldstetjenesten slik den beskrives i Det nye testamente. Vi leser i Apostlenes gjerninger om hvordan man valgte eldste, og satte dem inn i tjenesten når en ny menighet var plantet. Til sin medarbeider Titus, skriver apostelen Paulus:

"Jeg lot deg bli igjen på Kreta for at du skulle ordne det som ennå sto igjen, og innsette eldste i hver by slik jeg påla deg." (Tit 1,5)

Og så beskriver han de kvalifikasjonene som kreves for at noen kan settes inn i denne tjenesten. Disse kvalifikasjonene skal vi komme tilbake til senere i denne artikkelserien. Nå til å begynne med skal vi se på hva denne tjenesten handler om.

Det nye testamente bruker to ord for å beskrive denne tjenesten: episkopos og presbyteros. Ordet episkopos betyr ganske enkelt tilsynsmann. På engelsk oversettes dette gjerne med biskop. En tilsynsmann er - som ordet sier - en som har tilsyn med, overoppsyn. Det andre ordet presbyteros oversettes med "eldste". Dette ordet står alltid i flertall. Vi skal også litt senere se nærmere på hvert av disse to ordene.

Første gangen vi støter på ordet "eldste" i den betydningen ordet har i Det nye testamente er i Apg 11,30:

"Dette gjorde de, og sendte det med Barnabas og Saulus til de eldste"

De eldste det her siktes til er de som utgjør ledelsen av menigheten i Jerusalem. Vi finner dette igjen i forbindelse med Apostelmøtet som ble holdt i Jerusalem noe senere:

"Det ble da bestemt at Paulus og Barnabas sammen med noen andre av dem skulle dra opp til apostlene og de eldste i Jerusalem ..." (Apg 15,2)

Når beslutningen tas på Apostelmøtet om hva de hedningekristne skal forholde seg til med hensyn til omskjærelsen, så leser vi i vers 22: "Da vedtok apostlene og de eldste sammen med hele menigheten ..." Vi ser at det her opereres med tre størrelser:

1. Apostlene
2. De eldste
3. Menigheten

Aposteltjenesten er en særskilt tjeneste gitt til hele Kristi kropp: "Og Gud satte i menigheten først noen til apostler ..." (1.Kor 12,28) "Han er den som gav noen til apostler ..." (Ef 4,11) Eldstetjenesten er en tjeneste i den lokale menigheten. Mens aposteltjenesten er for universell å regne, er eldstetjenesten begrenset til lokaliteten til menigheten de eldste skal betjene. Deres myndighet er knyttet til den lokale menigheten, og tjener den - ikke den universelle menigheten.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: