lørdag, desember 10, 2011

Høsten er stor - arbeiderne få i Hvite-Russland

Det er ikke så ofte vi hører om de kristnes situasjon i Hvite-Russland, landet som fremdeles er en videreføring av sovjetrepublikken som ble opprettet i 1919, og som styres med hard, diktatorisk hånd av Aleksandr Lukasjenko.

Unionen av Evangeliske Kristne/Baptistene i Hvite-Russland har ca 14.000 medlemmer, som kommer sammen i ca 300 menigheter, og 40 nyplantinger. Hvert år legge det til omlag to nye forsamlinger innen denne unionen. Deres visjon er at det skal finnes en baptistmenighet i hvert distriktsby i landet. Slik det er i dag finnes det omlag 15 distriktssentre, omlag 40 byer og 1500 landsbyer av en viss størrelse uten noen baptistmenighet. Det finnes også en Internasjonal Union av Evangeliske kristne/Baptistene som har 4000 medlemmer, og et ukjent antall uregistrerte baptistmenigheter. Disse kalles også for undergrunnskirken, slik den også ble kalt den gangen Sovjetunionen eksisterte.

Et av de største hinderne for evangeliets spredning i Hvite-Russland er landets strenge lovgivning. Loven, som er fra 2002, innebærer at all religiøs aktivitet skal foregå i en registrert kirkebygning. Det er forbudt å registrere en baptistkirke eller et menighetskontor i et hus man bor i, og det gjør det også forbudt å samles til gudstjenester i private hjem.

Men dette til tross: nye menigheter plantes!

En av menighetsplanterne er Oleg. Han kom til tro for 15 år siden gjennom en kristen som vitnet for ham. Oleg har plantet en menighet utenfor hovedstaden Minsk. Menigheten møtes i en liten bygning som bare inneholder ett rom. Det er plass til 50 her. Omlag 20 stykker kommer sammen hver søndag. De synger salmer ved hjelp av musikken fra en kasettspiller. Etter gudstjenesten har de måltidsfellesskap.

På et lite sted har Pavel startet opp et arbeid. Vi skal ikke nevne navn, han kan få problemer med myndighetene. Menigheten vokser sakte. De har klart å skaffe seg et hus, hvor de holder møter.

Nå ber de om forbønn. Høsten er stor i dette landet, arbeiderne få. Særlig gjelder det den fattige landsbygda. Kanskje du vil være med på å be om at Guds rike får vokse?

På bildet ser du en samling i Betlehem baptistkirke i Minsk, en av de største registrerte menighetene i landet, som har 10 millioner innbyggere.

Ingen kommentarer: