lørdag, desember 31, 2011

Mr Pinse - mannen som brakte pinsebudskapet til de gamle kirkesamfunnene

For de av oss som følger det Synaxarium som brukes av Den økumeniske kommuniteten på Bjärka Säby, så er det i dag minnedagen for David du Plessis, eller Mr. Pinse, som han også ble kalt. David du Plessis er mannen som Gud kalte gjennom en profeti som Gudsmannen Smith Wigglesworth gav ham, om å bringe pinsens budskap til de gamle, historiske kirkesamfunnene. Det var et kall utenom det vanlige, for David du Plessis tilhørte en pinseretning som så på disse historiske kirkesamfunnene som vranglærere! I sin selvbiografi skriver David du Plessis om dette:

'Jeg kunne huske dager da jeg ønsket jeg kunne sette øynene mine på disse menn og avvise deres teologi og be Guds dom komme over dem for det jeg anså å være vranglære og falsk lære ... Etter noen få innledende ord følte jeg plutselig en varm glo komme over. Jeg visste det var Den Hellige Ånd som tok over, men hva var det Han gjorde med meg? I stedet for den gamle, harde, kritiske, fordømmende ånd i mitt hjerte, følte jeg nå en slik kjærlighet og medfølelse for disse kirkelederne, at jeg heller ville ha dødd for dem enn å felt enn dom over dem'.

David du Plessis ble født i 1905. 23 år gammel ble han ordinert som pastor innen Apostolic Faith Mission i Sør-Afrika. I 1935 ble han så valgt til generalsekretær for dette kirkesamfunnet. På slutten av 1940 tallet flyttet familien du Plessis til USA, hvor han ble en del av et annet stort pinsesamfunn, Assemblies of God.

Det var i 1936 at den da legendariske helbredelsesevangelisten Smith Wigglesworth, skulle profetere over David du Plessis, at du Plessis skulle ta budskapet om Åndens dåp til de gamle, historiske kirkesamfunnene. Den innbitte pinsevennen vegret seg. Ikke noe kjentes mer fremmed for ham på dette stadiet av hans liv. David du Plessis gjorde absolutt ingenting for at denne profetien skulle gå i oppfyllelse. Heller tvert om. Men i 1950 begynte han å få innbydelser til ulike økumeniske sammenhenger og til kirker som teologisk sto langt unna hans eget ståsted.

I 1954 ble han invitert til selveste Kirkenes Verdensråd! Akkurat det var helt utenkelig for pinsevennen du Plessis. Men Guds kall var klart og tydelig. Han spilte til og med en rolle under det 2. Vatikankonsilet.

Men alt dette skjedde ikke uten at kritiske røster hevet stemmen, og gjør det fremdeles. Særlig ble David du Plessis kritisert for å ha kontakt med Den romersk-katolske kirken. Men Mr. Pinse fortsatte i det kall Gud hadde for ham, og stadig flere fikk erfare Åndens dåp. Han fikk være en av de fremste åndelige skikkelsene i det Åndens pinsevær som Den karismatiske bevegelsen skulle bli. Takket være at David du Plessis var tro mot det kall Gud gav ham, fikk jeg selv erfare Åndens dåp rundt alterringen i Gjøvik kirke en mandagskveld på 1970-tallet.

Han døde 31. desember i 1987.

På bildet ser vi fra venstre Ian Hunt, Ray Muller, David du Plessis og Cecil Marshall.

Ingen kommentarer: