torsdag, februar 16, 2012

Gjestfrihet - en nøkkel til å formidle Guds rike, del 1

Når apostelen Paulus skriver til den kristne forsamlingen i Rom, oppforder han den til å 'legge vinn på gjestfrihet' (Rom 12,13). Vanligvis når vi tenker på gjestfrihet så tenker vi vel som oftest på, at vi inviterer venner eller bekjente hjem til oss. Men i Jesu radikale undervisning blir vi utfordret til å være gjestfri mot fremmede. Jeg skal komme tilbake til konkrete eksempler fra evangeliene når det gjelder dette.

Men la oss først se på hva ordet gjestfri betyr. Ordet kommer fra det latinske ordet 'hospes' som betyr 'fremmed' eller 'gjest'. I visse sammenhenger kan det også bety 'vert'. Det greske ordet for gjestfrihet er 'philoxenos', og er det ordet vi støter på i Det nye testamente. Det er sammensatt av to ord: 'philo' som betyr 'erfart kjærlighet' og 'xenos' som betyr 'fremmed'. Men også dette ordet kan bety 'vert'.

Philoxenos betyr altså:

1. Kjærlighet til en fremmed
2. En fremmed som erfarer kjærlighet
3. Kjærlighet uttrykt fra en vert

I denne nye artikkelserien skal vi se nærmere på betydningen av gjestfrihet i tjenesten med å nå mennesker med evangeliet, og som et uttrykk for noe av det mest essensielle i Guds rike. I en tid med så mye fremmedgjøring og ensomhet som vår, kan det å være gjestfri bety at 'fremmede erfarer kjærlighet' og at denne erfarte kjærligheten åpner opp evangeliet for dem. Tro om ikke gjestfrihet er en integrert del av selve evangeliet?

Hjemmet vårt kan bli en base for at mennesker skal omsluttes av Guds kjærlighet.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: