onsdag, februar 22, 2012

Gjestfrihet - en nøkkel til å formidle Guds rike, del 3

Man skal ikke lese lenge i Det nye testamente før en støter på tekster som handler om gjestfrihet, før en oppdager at gjestfriheten det er snakk om handler om de som vanligvis ikke inviteres inn i det gode selskap! Før jeg gir eksempler på slike tekster, hvis innhold er særdeles utfordrende, så la meg si noen ord om vår tids dyrkelse av det effektive, fremgangsrike mennesket. Eller de som lykkes i andres øyne, de som har noe å bidra med i samfunnet. Slike mennesker vil man gjerne omgås. I visse sammenhenger gir det status, og man øker sin egen anseelse ved å omgås de 'riktige' menneskene.

Jesu omgangskrets var derimot ganske annerledes. Han var sammen med syndere og datidens mest uglesette mennesker, tollerne. De som tjente okkupasjonsmakten. Her fant man de marginaliserte som de spedalske og de prostituerte. Selv snakket Han om de fattige, de fremmede, de sultne, og kalte dem til og med salige. Han så noe i dem som representerte andre verdier - Guds rikes verdier. Barna ble satt frem som eksempler for de voksne, og det var ikke de forstandige som forstod seg på himmelrikets mysterier.

Jean Vanier er et forbilde på en radikal etterfølger av Jesus, spør du meg. Han er marineoffiseren og filosofen, som bryter over tvert, henter ut to som er feilplasserte på et psykiatrisk sykehus, og bosetter seg sammen med dem. Det er opptakten til et av de mest radikale bofellesskap vi har sett: Arken, hvor funksjonsfriske og funksjonshemmede bor sammen under samme tak, og hvor verdien av et menneske ikke måles i dets produktivitet, men i dette at alle er skapt i Guds bilde!

Og da menes alle.

Om felleslivet i bofellesskapene som går under navnet Arken - l'Arche - skriver Jean Vanier:

'Vi lærer alle av smerten og gleden ved fellesskapet, hvor det svakeste medlem åpner hjertene til medlidenhet og leder oss alle inn i den djupere enhet med Jesus... Vi vokser sammen i det vi forsøker å leve ut Jesu budskap... Vi trenger alle å fordjupe vår kjærlighet til Jesus, som er skjult i de som ofte er uønsket'.

Det siste Jean Vanier sier her er jo uhyre radikalt: Om vi vil fordjupe vår kjærlighet til Jesus - og det vil vi jo! - (vi vil alle elske Jesus mer) så gjør vi det ved å bli kjent med og lære av de som er de uønskede i vårt samfunn.

Stans litt denne onsdagen og spør deg selv hva det konkret vil si for ditt liv! Har du tid til å bli kjent med noen av de som er marginalisert i vårt samfunn? De psykisk syke, de med Downs syndrome, de psykisk utviklingshemmede? Eller tror du ikke det er her Jesus er å finne?

1 kommentar:

Tommy Fjeldberg sa...

Ser ofte at gjestfrihet i dag er "redusert til" vennlighet. Kjærligheten er jo vennlig, så ikke noe galt med vennlighet, men der vennlighet gir en klem, vil gjestfriheten omfavne, og innvitere folk inn i livet vårt.

La oss heie på gjestfriheten, da den gir mulighet til å vise kjærlighet i en verden (og også i menigheten) som så sårt trenger det.