lørdag, februar 18, 2012

Måltidsfellesskapets velsignelser

Mange er for tiden på vinterferie. Det er tid for avkobling, lek, stillhet og måltidsfellesskap!

I en av sine meditasjoner skriver Henri Nouwen:

'Det som skjer i forbindelse med våre måltider former en stor del av våre minner. Etter hvert som vi blir eldre er det mange ting vi glemmer, men vi husker Thanksgiving og julemiddagene. Vi husker dem med glede og takknemlighet, eller med tristhet og sinne. De minner oss om den fred som eksistrerte i våre hjem, eller om konfliktene som det synes som aldri fant noen løsning. Disse spesielle minnene rundt bordet står der som levende minner om den kvalitetstid vi hadde sammen.

Dagens hurtigmat og TV måltider har gjort hverdagsmåltidet mindre og mindre betydingsfullt. Men hva vil vi minnes når vi ikke lenger kommer sammen for å nyte måltidsfellesskapet? Kanskje vi vil ha færre smertefulle minner, men vil vi ha noen gledesfylte minner? Kan vi gjøre bordet til et gjestfritt sted, i det vi inviterer til godhet, mildhet, glede, fred og skaper de gode minnene?'

Om de første kristne heter det:

'I hjemmene brøt de brødet og spiste sammen med oppriktig og hjertelig glede. De sang og lovpriste Gud og var godt likt av hele folket. Og hver dag la Herren til nye som lot seg frelse'. (Apg 2,46b-47)

Ingen kommentarer: