onsdag, februar 08, 2012

Tenk om svaret ikke er mer fornyelse?

Sigfrid Deminger har skapt debatt i Sverige, og det ble litt temperatur også rundt en Facebook oppdatering av min bloggartikkel om 'Har frikirkeligheten utspilt sin rolle'. Den fikk hele 103 kommentarer.

I dag følger den svenske Dagen opp med et oppslag som handler om at svensk frikirkelighet satser på 'förynging och förändring'.

Men er dette veien å gå? Ordet 'fornyelse' er blitt et av vår tids store mantraer. Når sekulariseringens utfordringer møter oss med full tyngde og det blir skrint med folk i benkeradene synes svaret å være 'fornyelse'. Tenk om det er motsatt? Tenk om sekulariseringen og åndelige tørketider bør møtes med større fordjupelse i den kristne troen, og det vågestykke som består i å være tro mot den tro som en gang for alle er overgitt de hellige? Tenk om mennesker - når det går en tid - blir lei av motetrendene i kirken, og lengter tilbake til noe som er forutsigbart, en tradisjon som holder uansett hvilken tidsperiode vi befinner oss i? Tenk om svaret er å finne i den historiske kontinuiteten?

Jo, jeg tror vi trenger at Helligånden blåser!

Men den kan gi liv i strukturer og tradisjoner, som egentlig er Kirkens liv.

For meg er Job 14,7-9 blitt så levende i sammenheng med dette:

'For treet er det håp. Om det hogges ned, så spirer det igjen, på nye skudd mangler det ikke. Om roten blir gammel i jorden, og stubben dør ut i mulden, så setter det likevel knopper ved eimen av vann, og skyter greiner som et nyplantet tre'.

Rotløsheten er kanskje samtidens største problem. Det er en slags sykdom som uthuler vår kultur og stjeler fastheten i tilværelsen. Behovet synes å bli større og større for å delta i et fellesskap som strekker seg bakover i tiden, et fellesskap som forvalter rikdommer som gir hjelp til å orientere seg med hensyn til fremtiden. Dette er en tid til å finne tilbake til troens røtter, ikke å rykkes opp med rot, slik at rotsystemet ligger åpent for vær og vind. Svaret er ikke flere nye stunts hvor troen trivialiseres og tivoliseres.

Vi må heller ikke glemme den betydelige slitasjen mange menigheter opplever på grunn av kravet om stadig fornyelse og stadige endringer.

Se også:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=296900

Ingen kommentarer: