mandag, september 24, 2012

Anabaptistiske menigheter på den sørlige halvkule vokser raskt

Anabaptistiske forsamlinger i Latin-Amerika (bildet), Afrika og Asia, har opplevd stor vekst de siste årene, mens medlemsskap og gudstjenesteoppslutning i Europa har minsket.

Det viser en helt ny undersøkelse som nettopp er blitt offentliggjort. Undersøkelsen fremgår som en del av boken 'Winds of the Spirit' skrevet av Conrad Kanagy, Tilahun Beyene og Richard Showalter.

Rundt om på den sørlige halvkulen blåser det en Helligåndens vind for tiden og former en anabaptistisk kirke. Forfatterne av boken ser en parallell til urkirken og til dannelsen av de første anabaptistiske kommunitetene på 1600-tallet. I likhet med urkirken og 1600-tallets døperbevegelse er menighetene på den sørlige halvkulen overgitt til misjon og evangelisering, en djup gudsfrykt, en vital åndelighet, og kamp for sosial rettferd for de marginaliserte.

De tre forfatterne har undersøkt data fra 10 land med tilsammen 18.000 menighetsmedlemmer.

Der Den Hellige Ånd er akseptert
Hva er så hemmeligheten bak veksten på den sørlige halvkulen? De tre forfatterne peker spesielt på en ting:

'Den Hellige Ånd går alltid dit den er ønsket velkommen!'

En av forfatterne, Conrad Kanagy, sier at om man leser kirkehistorien vil man se at sentrum for den kristne tro har beveget seg rundt jorda, og har vært avhengig av at de kristne har omfavnet og verdsatt det Gud gjør. Døperbevegelsen på den sørlige halvkulen er på mange måter en pinsebevegelse.

Ingen kommentarer: