onsdag, september 26, 2012

Yom Kippur - den store forsoningsdagen

Jeg snakket i går med en mann som er gift med en jødinne. Hun oppholder seg for tiden i Israel, og han fortalte at han ikke kunne ringe henne i går ettermiddag. Gårsdagen og dagen i dag er jødenes aller helligste dag. Israelsk TV går i svart, radioen er taus, og som jeg fortalte i går: Ben Gurion flyplassen er stengt, og det er også alle israelske havnebyer. Det eneste som kan bryte helligdagsfreden er om Israel skulle bli angrepet. For på Yom Kippur er flesteparten av Israels jødiske befolkning konsentrert om Gud. De faster og ber og vender om fra sine synder.

Vi har et og annet å lære av våre jødiske venner når det gjelder helligdagsfeiring, det skal være sikkert. I dag er det blitt slik at det ikke er mye forskjell på hverdager og helligdager for kristne i Norge. Dagene går i ett uten at de gis noe spesielt innhold. Det gjør oss veldig fattige.

Yom Kippur i Bibelen
Vi kan lese om Yom Kippur eller Den store forsoningsdagen flere steder i Guds ord. Et helt kapitel i 3.Mosebok er viet denne dagen: 3.Mos 16. Ta deg gjerne tid til å lese alle 34 versene. Vi finner også en referanse til dagen i 3.Mos 23,26-32 og i 4.Mos 29,7-11.

Yom Kippur er dagen da Ypperstepresten gikk inn i Det aller helligste, og sonet sine egne og folkets synder. Det er en hellig, ja den helligste av alle årets dager, for våre jødiske venner.

I følge Midrash-tradisjonen er Yom Kippur også ansett å være dagen da Moses mottok lovtavlene for andre gang.

På bildet ser vi jødene flokke seg om Vestmuren (Klagemuren) for å be.

Ingen kommentarer: