mandag, september 17, 2012

Bedømme ånder og åndsstrømninger, del 1

I en uryddig tid som vår hvor følelsene spiller en så avgjørende rolle for mange kristne, og bestemmer hva de tror er rett, er det viktigere enn noensinne at nådegaven som kalles 'gaven til å prøve ånder' (1.Kor 12,10), fungerer i Kristi kropp. Skal vi forstå de åndelige strømningene vår tid opplever, må vi forstå at Bibelen opererer med tre begrep:

Kjødet
Bibelen lærer at mennesket kan leve etter kjødet - altså etter kroppens lyster og behov. Dette innebærer, at jeg lar min kropps fem sanser hersker over meg: at jeg lever etter hva hørselen, synet, følelsen etc sier meg. Et kjødelig menneske lever ikke etter ånden eller sjelen, men etter sine sanser. I Rom 8,12 leser vi følgende: 'Derfor brødre, skylder vi ikke kjødet noe, så vi skulle leve etter det'.

Sjelelige mennesker
Bibelen taler også om 'sjelelige mennesker'. Vi finner dette i 1.Kor 2,14: 'Men et sjelelig menneske tar ikke imot det som hører Guds Ånd til. For det er en dårskap for ham, og det kan bare bedømmes på åndelig vis'. Og i Jud v.19: 'Disse er de som skaper splittelse, de er sjelelige menneser som ikke har Ånden'. Hvem er de 'sjelelige mennesker'? Det er de som lar sin sjel - følelser, vilje og forstand - regjere. Har jeg sterke føleser, så er det disse som styrer meg. Er jeg en viljesterk person, er det viljen min som styrer meg. Eller jeg lar min forstand - den kunnskap jeg har ervervet meg, styre meg.

Ånden
Men verken kjødet eller sjelen skal styre en kristen! Guds mål med våre liv er at ånden skal herske og lede oss! Sjelen skal være en kanal, ikke en hindring for ånden, slik at Guds Ånd, som bor i vår ånd, kan vinne skikkelse i vår sjel. I 1.Kor 6,17 leser vi følgende: 'Men den som holder seg til Herren, er èn ånd med ham'. Og i Gal 4,19: 'Mine barn, som jeg igjen må føde med smerte, inntil Kristus vinner skikkelse i dere'.

(fortsettes)

1 kommentar:

Broder i Kristus sa...

Det er så mange som ved gleden av å merke sjelen forsøker å la den tjene sine ønsker istedenfor Guds ønsker som ånden totalt følger. La ikke min vilje skje men din vilje Gud som har all ære og kraft. Sjelen er også en begrenset skapelse form som en dag vil vike for åndens totale enhet med
Gud. Gud blir alt i alle når ånden er ett
Med Gud slik som Jesus har lært sine venner. Det uskapte lyset er forbundet med ånden som er av samme stoff , for hvordan kan noe som ikke er av samme sort bli ett, kirke fedrene sier at vi er som kornet i nattverdsliturgi som blir malt sammen til en enhet der alt er ett eneste
Legeme i Gud. Dette er nok en gåte for vennene men en dag så står man ansikt til ansikt med mysteriet som vil bli forklart om bildet som blir igjennfunnet i forvandlingens time. :-)