mandag, september 17, 2012

Måneden Tishri og de profetiske høsthøytidene, del 1

Ved solnedgang i går, 16.september, begynte den syvende bibelske måneden som i 1.Kong 8,2 omtales som 'Etanim'. Etter det babylonske fangenskapet omtales nå denne måneden som Tishri. På denne dagen feirer også jødene sitt nyttår eller Rosh HaShana, da år 5773 innledes. De to første dagene av Tishri innledes med med å blåse i shofaren. Dette gjøres for å minnes skapelsen av Adam og Eva. La oss se litt nærmere på betydningen av denne bibelske måneden:

Etanim
'Etanim' er flertallsformen av det hebraiske ordet 'eitan' som betyr utholdende, konstant. Navnet Tishri er blitt utledet av det arameiske 'shera' eller 'sherei' som betyr 'begynnelse'. Går vi til Talmud finner vi i følge den jødiske tradisjonen at Adam ble skapt på den første dagen i den syvende måned.

I 3.Mos 23,23-24 leser vi: 'Så talte Herren til Moses og sa: Tal til Israels barn og si: I den sjuende måneden, på den første dag i måneden, skal dere holde sabbatshvile, en minnedag da dere gir et støt i basunen, en hellig samling'.

Sølvtrompeter og løsepenger
Å blåse i shofarer var noe som skjedde ved ulike anledninger, og av ulike årsaker. Moses fikk instrukser om å lage sølvtrompeter, og dette er veldig interessant med hensyn til profetiene om Messias! Disse sølvtrompetene ble laget av sølvmynter som kom fra Templets 'løsepenge konto'. Det var fra denne kontoen at rabbinerne skaffet til veie dyrene som skulle brukes til ofrene i Templet. Det er fra den samme kassen de senere betalte Judas for å forråde Jesus. Lite visste de da at Jesus var løsepengene for vår befrielse. Han sier om seg selv, slik Markus gjengir det: 'For Menneskesønnen kom ikke for å bli tjent, men for selv å tjene, for å gi sitt liv som løsepenge for mange'. (Mark 10.45)

Disse trompetene, både de som var laget av dyr (shofarer) og sølvtrompetene ble brukt til å blåse for å annonsere eller proklamere begynnelsen på månedene; for å alarmere om krig, for å kalle mennesker til å be, for å samle sammen innhøstningen eller for å kalle folket til hellige sammenkomster.

En viktig måned
Måneden Tishri er en viktig måned i bibelsk sammenheng. På den første dagen i denne måneden blåste prestene i sølvtrompeter for å proklamere det nye året. En annen prest ville så blåse i en shofar for å kalle til omvendelse, og dette vil så gjentas etter ni dager. Den tiende dagen av Tishri er den viktigste av alle dagene i den jødiske kalenderen. Det er dagen som kalles for Yom Kippur - Forsoningsdagen. Når trompetene lyder denne dagen stanser troende jøder alt arbeid. De forlater markene sine, og vender hjem for å ta seg av det som er viktigere enn alt annet: deres sjeler.

Dette er dagen hvor man ydmyker seg, ber om tilgivelse der hvor urett er begått, og hvor man forsones med hverandre. Under Tempeltiden ble dyr også slaktet som offer. Nå hadde slutten på fire måneders arbeid og innhøstning kommet.

I neste artikkel skal vi se nærmere på denne måneden som også kalles Basunhøytiden, og se den i lys av det profetiske ordet.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: